Spitalele au devenit bazare asiatice: avem instrumente ieftine si proaste

09-07-2010 00:00


In spitalul romanesc primeaza cantiatea, nu calitatea. Branulele de 5 lei si lamele de bristuriu de un ban aduse din Asia duc la infectii post-operatorii.

Jumatate din materialele sanitare cumparate de spitalele romanesti sunt de provenienta asiatica. Manusile chirurgicale sunt din China, branulele folosite la tratamentul bolnavilor din India, mastile chirurgicale sunt chinezesti, perfuzorul este din Egipt, iar seringile de unica folosinta vin tot din China.

Doctorii sunt primii nemultumiti. Inainte foloseau branule care nu dadeau reactii adverse in cinci sau sase zile si perfuzoare care nu curgeau pe langa ac.

Si mai grav este ce se intampla la chirurgie. Se intampla ca lama sa nu taie atunci and e folosita in plaga. Altele se rup, acele lasa semne pe piele.

Dar, in criza, pretul face diferenta. Seringa chineasca costa 15 bani, una bulgareasaca 18 bani, iar cea nemeteasca 35 de bani. Cea din urma nu se mai gaseste demult prin spitalele noastre.

Delicat este ca s-au cumparat si materiale pe cat de ieftine, pe atat de periculoase, gata contaminate. De la ata chirurgicala la ace spinale si seringi. Numai anul acesta la Spitalul Judetean din Brasov, mai multi bolnavi au facut infectii de la branule din China. Iar doua femei au fost nenorocite dupa ce doctorii de la spitalul CF2 au folosit aceeasi valva de la o pacienta la alta.

Tags: sanatate, spital,

VIDEO PROTVPLUS.RO