Spitale și instituții medicale din România au sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina
Mai multe spitale și instituții medicale din țară au sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina.
Un tânăr din Harkov, dependent de dializă, a fost adus la Cluj, unde va continua tratamentul. În orașul său natal se dau lupte grele și spitalul unde primea îngrijire a fost bombardat. Și pacienții cu afecțiuni oncologice primesc consultații și tratamente în țara noastră.
Alexandru, căruia prietenii ii spun Olek, are 37 de ani și, de peste 12 ani, este dependent de dializă. După ce au început bombardamentele, spitalul din Harkov, unde se trata, rămânea des fără electricitate și apă curentă, vitale pentru procedură. Așa că el și mama lui s-au urcat în mașină și, după patru zile pe drum, au ajuns în România.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Alexandru, pacient dializat: "Câteva dintre procedurile de dializă le-am făcut în momentul în care deasupra centrului de dializă zburau rachetele inamicului."
Voluntarii îl vor ajuta cu cazare, mâncare, dar și transport pentru tratament.
Emanuel Ungureanu, deputat: ”Aici o să-i oferim o a doua casă pe perioada războiului, indiferent de cât de lungă ar fi."
Serioja Ruscovan, reprezentant ONG: "Au asigurate locuri de cazare, au asigurată mâncare, hrană."
Un alt caz este al unui tânăr de 25 de ani, împușcat în Kiev. A fost operat de urgență în Ucraina, însă rănile s-au infectat. Tânărul și-a dat seama că singura lui șansă este România, și, după cinci zile pe drum, a ajuns la noi în stare foarte gravă.
Cristian Brad, Director Medical Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei: "Vă dați seama, cinci zile, cu trenul, pe jos câteodată, cu ocazie. Nu s-au schimbat pansamentele. Deci practic el a făcut o suprainfectare a rănilor."
În Spitalul din Sighetu Marmației sunt internați și doi copii ucraineni infectați cu SARS-COV-2. Și la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca vor ajunge în această săptămână 23 de pacienți care necesită tratament oncologic.
O familie cu trei copii a plecat din Kiev la o zi după ce a început războiul. Situația este una mai specială, pentru ca unul dintre copii, un băiețel de trei ani, a fost diagnosticat în trecut cu cancer. În urma tratamentului, copilul s-a vindecat, dar trebuie să vină permanent la control.
Iryna, refugiată din Ucraina: "Cel mic a scăpat de cancer, dar trebuie să meargă constant la controale și la cel din Kiev. Din cauza situației de acolo, a lipsit."
Și la Iași, numărul de solicitări cu bolnavi din Ucraina a crescut.
Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: "Sunt cazuri de boli cronice care se acutizează post-Covid, patologie neoplazică cardio-vasculară."
Potrivit medicilor, la Iași, în 24 de ore, peste 10 bolnavi, refugiați din Ucraina, sună după ajutor.