Specialistii se tem de un "cocktail" devastator: porcina + aviara
Avem de-a face cu un "virus subtil si viclean", declara zilele trecute directoarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in opinia careia tulpina A (H1N1) "n-a aratat inca ce poate".
Chiar daca bilantul nu este deocamdata alarmant, expertii cred ca virusul s-ar putea transforma in flagel pentru populatiile din tarile sarace, ale emisferei sudice, unde sta sa inceapa sezonul rece.
Mai mult, specialistii se tem de un "cocktail" devastator, care sa reuneasca trasaturile virusului gripei porcine, foarte contagios, cu cele ale virusului gripei aviare, foarte virulent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cele mai afectate tari sunt Mexicul, Statele Unite si Canada, unde numai in ultimele 48 de ore au fost semnalate sapte decese. In Europa, situatia cea mai grava este in Marea Britanie, cu 184 de cazuri. Urmeaza Spania. In ultimele zile pe lista tarilor afectate s-au adaugat Cehia, Bahreinul si Porto Rico.
Totusi, Organizatia Mondiala a Sanatatii avertiza inca de saptamana trecuta ca statisticile devin tot mai putin pertinente. Unele tari au renuntat sa mai contabilizeze cazurile, date fiind similitudinile dintre aceasta noua tulpina si gripa de sezon.
Un alt aspect frapant este ca, potrivit specialistilor americani, persoanele trecute de 60 de ani prezinta o relativa imunitate la gripa porcina. Prezenta unor anticorpi in cadrul acestei grupe de varsta demonstreaza ca tulpina actuala a mai circulat in trecut prin lume, ceea ce a generat un raspuns imunitar.
Asa stand lucrurile, cresterea nivelului de alerta la 6, echivalent cu pandemia, da mari batai de cap forului cu sediul la Geneva.
Cateva dintre cele 193 de state membre cer insistent OMS sa se gandeasca serios inainte de a face pasul. Caracterul mecanic al scarii cu sase trepte, fondata strict pe propagarea geografica, fara a tine cont de gravitatea simptomelor, este contestata.
Cat despre perspectivele aparitiei unui vaccin adecvat, acestea raman imprecise deocamdata. Pana acum, doar americanii au facut demersuri concrete. Guvernul de la Washington a contactat trei grupuri farmaceutice, din Elvetia, Franta si Marea Britanie, carora le-a comandat cercetare, studii clinice si producerea efectiva a vaccinului. Comenzile insumeaza o jumatate de miliard de dolari.
Cert este ca producerea unui vaccin impotriva unei noi forme de gripa dureaza in medie patru luni. Pana una alta, Agentia Europeana pentru Medicamente a recomandat prelungirea termenului de valabilitate a serului Tamiflu de la cinci la sapte ani, inclusiv pentru dozele aflate deja pe piata.
Vezi aici simptomele gripei "porcine"! Invata cum sa previi imbolnavirea!
Ce este gripa "porcina" si cum apare la om?
Vezi aici ce tratamente exista impotriva gripei "porcine"!
Sursa: Pro TV
Etichete: OMS, agentia europeana pentru medicamente, tamiflu, gripa porcina,
Dată publicare:
27-05-2009 00:00