Specialistii romani lanseaza inca un avertisment. Patru specii de pesti sunt amenintate cu disparitia din cauza braconierilor
Morunul, nisetrul, cega si pastruga sunt in continuare specii amenintate cu disparitia, atrag atentia specialistii romani.
Asta desi, in ultimul deceniu, pescuitul de sturioni a fost interzis, iar in Dunare au fost lansate sute de mii de exemplare. De vina sunt braconierii, dar si conditiile neprielnice inmultirii si supravietuirii, asa ca efectivele de sturioni raman extrem de scazute. Cercetatorii incearca sa studieze exact situatia si sa gaseasca solutii.
Cercetatorii de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati au pescuit din fluviu trei exemplare de puiet de nisetru. Dupa ce i-au verificat si-au dat seama ca sunt aceiasi pe care i-au lansat in urma cu patru zile de pe Bratul Borcea.
Primul nisetru capturat are numai 41 de centimetri si, din calculele specialistilor, s-a deplasat cu 1,5 kilometri pe ora, in apele Dunarii. Dar drumul sau spre Marea Neagra inseamna inca aproape 150 de kilometri. Chiar daca, in ultimii zece ani, Dunarea a fost populata cu sute de mii de exemplare de sturioni, putini pesti au supravietuit. Specialistii de la Universitatea Dunarea de Jos au eliberat in acesta saptamana in fluviu aproape o suta de mii de nisetri.
Dr. Tudor Ionescu, Universitatea "Dunarea de Jos", Galati: "Trebuie sa incercam totusi sa protejam aceste specii pentru ca sunt totusi pe cale de disparitie. Sa nu uitam ca Romania - si un pic Bulgaria - sunt singurele tari din Uniunea Europeana care mai au aceste trei specii in mediul lor natural."
Evaluarile cercetatorilor arata ca pestii eliberati de ei in anii trecuti au ajuns pana in Ucraina si Turcia. In tara noastra, prohibitia la sturioni inceteaza in decembrie 2015, insa oamenii de stiinta se gandesc sa interzica in continuare pescuitul acestor specii amenintate cu disparitia.