Specialiști: 1 din 7 tineri are probleme psihice sau de comportament. Semnele evidente
Viitorul a mii de adolescenți români se irosește în drame, care ne dau fiori: fug de acasă, devin dependenți de alcool, violenți ori se gândesc să renunțe la viață.
Psihiatrii din România avertizează că un tânăr din 7 are tulburări psihice și de comportament. Strigătele lor de ajutor, sunt observate tot mai des în mediul online unde își arată problemele oricui vrea să-i asculte.
Familia află uneori de la prietenii virtuali că elevul s-a despărțit de iubita și are gânduri sumbre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Gabriella Bondoc, medic psihiatru: Se poate vedea în conversațiile de pe internet. Vorbește despre moarte, despre lipsa de esență a vieții în mod recurent. Se mutilează în diverse feluri: se taie, se ard cu țigară, consumă alcool până nu mai pot, sparg diverse obiecte la furie. Ai nevoie de ajutor ca părinte pentru că singur nu mai reușești să te descurci. Și atunci îi învățăm ce să facă.
Familiile trebuie să ia legătură cu un medic psihiatru. Tratamentul, adaptat adolescenților români, se numește INSPIRĂ și durează câteva luni.
Adolescența se schimbă, dar părinții trebuie să rămână vigilenți la semnale transmise, conștient sau nu, de copil. Poate fi o replică aruncată în timpul unor discuții în familie- "v-ar fi mai simplu fără mine..." Această nu trebuie să îl înfurie pe adult, ci să îl facă să meargă în profunzime. Sau are note mici și absente de la școală, își schimbă anturajul, dobândește vicii, pleacă des de acasă ori stă zile întregi în camera lui și nu vrea să vadă pe nimeni.
În prezent un adolescent din 7 are devieri de comportament.
Dr. Gabriella Bondoc, medic psihiatru: Cifrele par foarte mari. -Așa este. -Sunt reale? Stai să te întrebi ca părinte, dacă asta te așteaptă. -Cu siguranță sunt reale. Traumele sunt mai frecvente. Vorbim despre o generație întreagă de adolescenți care n-au crescut lângă părinții lor.
Orice zi care trece fără reacția familiei crește riscurile. Consultațiile pentru adolescenți sunt individuale și gratuite, prin casele de asigurări.
Sursa: Pro TV
Etichete: parinti, tineri, sinucideri, adolescent, depresie, psihiatru, drame, disperare,
Dată publicare:
16-11-2017 19:21