Cat costa lacrimile in Japonia. Angajatii mai multor companii urmeaza cursuri in care invata sa isi exprime trairile
Iubirea si emotiile nu sunt gratis in Japonia, o tara in care oamenii nu sunt obisnuiti sa-si arate emotiile in public, desi asta i-ar ajuta sa mai scape de stres.
Drept dovada sta un curs la care angajatii invata sa planga, iar companiile platesc pentru asta. Desi pare floare la ureche, sa stiti ca nu este simplu, e nevoie de filme cu povesti sfasietoare si antrenori personali.
Japonezii invata ca nu trebuie sa arate, in public, nicio emotie. Dar povara psihica ii face uneori sa clacheze si, in multe cazuri, contribuie la aparitia depresiilor. La acest work-shop, barbatii descopera ca nu e rau sa planga, uneori, laolalta cu doamne si domnisoare, colege de serviciu. Iar un tanar ii consoleaza si le sterge lacrimile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Mi-a fost rusine ca un barbat atragator mi-a sters lacrimile."
"Nu mi-as fi inchipuit ca o sa incep sa plang aici. Dar lacrimile au izvorat inainte sa apuc sa ma gandesc cum sa reprim emotia."
Desi pare un paradox, devii mai puternic daca iti arati fragilitatea in anumite momente. Iar exprimarea emotiilor intareste spiritul de echipa. Este ceea ce descopera acesti oameni, care au o munca solicitanta, intr-un mediu stresant si concurential.
De pilda, participantii au urmarit un film cu o poveste sfasietoare. Un barbat surd si cam incet la minte nu are ocazia sa stea la capataiul fiicei lui pentru ca nu le poate transmite medicilor ca el este tatal pacientei.
Dar lacrimile costa - 400 de euro de persoana. Insa angajatorii spun ca merita sa dea acesti bani.
Psihologii explica de ce japonezii trebuie sa plateasca pentru a invata sa planga: "Multi japonezi nu dorm suficient si muncesc peste masura. Creierul nu mai poate sa se relaxeze si oamenii cad in depresie. Se stie ca plansul elibereaza in creier o substanta care ajuta la diminuarea stresului. Plansul ne relaxeaza creierul aproape in aceeasi masura ca un somn bun."
Motive de bucurie au si cei care au venit cu ideea acestui work-shop: "Cel care alina si sterge lacrimi are cel mai important rol, ii face pe cursantii nostri fericiti, pentru ca nimeni nu le arata atata iubire si intelegere in viata reala. Recunosc, nu mi-as fi inchipuit ca acest business sa fie atat de profitabil."
Exista si servicii premium - poti sa-ti alegi antrenorul personal de emotii, dar platesti in plus.