Solutia pentru ca alti turisti sa nu mai ramana fara vacanta platita. Cum functioneaza fondul de garantare a sejururilor
Dupa ce sute de romani si-au ratat vacantele in urma insolventei a doua mari agentii de turism, ceilalti jucatori de pe piata propun infiintarea unui fond de garantare a sejururilor.
Agentiile ar urma sa cotizeze anual cu o suma care ar fi folosita la nevoie pentru despagubirea turistilor. Totul ar putea fi reglementat prin ordin de ministru sau printr-o ordonanta de guvern iar fondul ar fi gestionat de stat.
Saptamana trecuta mai multi romani au aflat ca agentia de turism Mareea si-a anuntat insolventa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marius Popescu, turist: “Cand sa ne cazam la hotel: nu putem sa va cazam pentru ca nu este confirmata plata."
Cazul venea la doar doua saptamani dupa ce o alta agentie mare de turism - Genius Travel - a procedat la fel, iar 147 de turisti au fost pagubiti cu 136.000 de euro in total. In acest context, restul agentiilor de turism se gandesc sa vina cu garantii.
Cristian Barhalescu, proprietar agentie de turism: "Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism a propus acest fond de multe ori. este un lucru acceptat de ANAT si se pregateste un ordin de ministru sau ordonanta de guvern care sa acopere aceste pagube pe care le produc aceste agentii de turism"
Fiecare agentie de turism ar contribui la acest fond cu minimum 2000 de euro, anual, in functie de vacantele vandute.
Turist: "Un pic de siguranta. Eu imi fac rezervarea din toamna, din iarna pentru acum si daca se intampla ceva cu agentia respectiva stiu ca totusi imi pot recupera banii daca se intampla ceva"
Instrumentele de garantare ar putea avea insa si dezavantaje.
Aurelian Marin, proprietar agentie de turism: "Sumele cu care agentii vor trebui sa contribuie la acest fond vor fi destul de consistente si cu siguranta va aduce cresteri ale costurilor pachetelor de servicii turistice"
In prezent, agentiile pot fi asigurate cu cel mult 50 de mii de dolari, pentru ca atat permit asiguratorii. In caz de nevoie despagubirile ar fi foarte mici. In tara sunt in total doua mii de agentii de turism. Iar Autoritatea Nationala pentru Turism a anuntat controale la fiecare in parte.