Soluțiile propuse de ONG-uri pentru a ține departe urșii de orașe, fără să fie uciși

Dată publicare: 25-11-2017 18:04
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Problema spinoasă a urşilor care îşi caută hrana tot mai aproape de curţile oamenilor se poate rezolva şi paşnic, spun asociaţiile de mediu.

Mai multe ONG-uri care administrează mii de hectare de pădure aplică metode folosite şi în străinătate: garduri electrice, câini care să ţină animalele la distanţă, hrănirea lor, dar şi numărarea sălbăticiunilor prin recoltarea de mostre ADN.

Pe Valea Dâmboviţei, în nordul judeţului Argeş, se afla o zonă grav afectată de tăierile ilegale de păduri. Peste un milion de metri cubi de lemn a fost tăiat în ultimii 25 de ani, cea mai mare parte fără acte, spun activiştii de mediu. Nu este de mirare că animalele sălbatice, rămase fără hrana, au început să coboare în gospodăriile oamenilor. Unii şi-au luat măsuri de protecţie. Ciobanii de la o stână, de exemplu, au montat un gard electric.

Organizaţiile de mediu aplică şi ele această metodă şi reuşesc astfel să ţină sălbăticiunile în zonele stabilite.

Fundaţiile au şi o soluţie pentru exploatarea turistică a urşilor, râşilor sau lupilor, alta decât să fie împuşcaţi pentru trofee. Pentru turiştii interesaţi de o aventură neobişnuită contracost, pot fi amenajate observatoare speciale. O asemenea construcţie se află la poalele vârfului Păpuşă.

Cei care se vor caza într-un observator, vor plăti 200 de euro de persoană însă vor trăi o experienţă cu totul deosebită se vor plimba cu un ghid specializat prin pădurile din împrejurimi, vor avea parte de 3 mese gourmet pe zi iar cel mai mare avantaj este că vor putea să observe animalele sălbatice indeaprope.

Beneficiile se răsfrâng asupra întregii comunităţi, fără ca nici un animal să fie împuşcat. Ghizii sunt localnici, mâncarea pentru turişti o produc tot ei, iar de întreţinerea locurilor de cazare se ocupă tot oamenii din localităţile apropiate.

Angela Pop, responsabil de comunicare la Fundaţia Carpathia: "Deja se formează această reţea prin care mult mai multe persoane au beneficii decât o singură asociaţie de vânătoare care organizează o vanatore de trofee şi câştigă mii de euro pentru un singur urs şi acolo se termină tot."

Voluntarii propun şi o metodă sigură pentru numărarea animalelor. Recoltează probe din pădure, pe care le trimit la analize genetice. Pe baza mostrelor ADN, urşii sunt identificaţi şi urmăriţi când ajung în alte zone.

Tags: ursi, ong-uri, padure,


VIDEO PROTVPLUS.RO