Soluția horticultorilor pentru a salva pomii fructiferi românești
Fructele aromate din copilăria noastră încep să reapară în livezi. Soiurile româneşti, deşi extrem de gustoase, nu mai sunt rezistente, aşa că horticultorii le-au îmbinat cu cele franțuzești, adaptate la vremea rea.
În acelaşi timp, specialiştii de la Staţiunile de Cercetare din Argeş şi Iaşi lucrează la un program naţional de salvare a cireşului românesc.
Gheorghe Dumbravă deţine cea mai mare pepinieră de pomi fructiferi din Dobrogea. A reuşit să salveze soiuri vechi româneşti de cais, piersic, vişin, cireş, prun şi gutui, pe care le-a altoit cu soiuri renumite din Franţa. Aşa a reuşit să păstreze gustul autentic, savuros al fructelor, dar să le ofere şi o rezistenţă mai mare.
Gheorghe Dumbravă, proprietar pepinieră: „Cel mai mult se vinde caisul, piersicul, nectarinul, cireşul, pentru că este şi o zonă propice. Un preţ mediu ar fi undeva la 9-10 lei pe bucată. Avem şi 6 lei, depinde de talie, dar avem şi la 12-14 lei soiuri certificate."
Cumpărător: „Am luat pentru o rudă vreo 20 şi ceva de bucăţi, din care s-au prins 18 bucăţi, s-au prins pomi fructiferi."
Acest horticultor a testat diverse soiuri din import şi a decis că tot ale noaastre sunt mai gustoase. Acum are o plantaţie tânără de piersici şi caişi româneşti.
George Lamureanu, proprietar livadă: „Folosesc numai soiuri româneşti aclimatizate, au productivitate foarte bună: peste 20 de tone la hectar. De ce să cumpărăm soiuri din afară, când avem tot ce ne trebuie aici, la noi?"
Din 2014, specialiştii de la Staţiunile de Cercetare din Argeş şi Iaşi lucrează la un program naţional de salvare a cireşului românesc. Un soi, spun ei, poate dura chiar şi 15 ani până să iasă pe piaţă.
Gheorghe Dumbravă, proprietar pepinieră: „Suntem în faza în care am putea să producem pomi fructiferi altoiţi, de cea mai bună calitate, să-i vindem la export."
Din păcate, în România nu sunt multe laboratoare în care fermierii să îşi testeze şi certifice soiurile. Aşa că mulţi le trimit la analize în Franţa sau Italia.