Camera ascunsa. Ce cumparati, de fapt, cand luati puieti de pomi fructiferi de la vanzatorii de pe marginea drumului
Daca aveti o gradina si vreti sa o umpleti de pomi fiti foarte atenti de unde cumparati puietul. Altfel, atunci cand veti dori sa-i vedeti cum infloresc o sa priviti doar o nuia vestejita.
Multi ne ademensc la marginea drumului cu asa zisi ciresi, meri, nuci, peri sau gutui, pentru care cer extrem de putin. Insa, in multe cazuri, acestia nu vor rodi niciodata. Fie sunt salbatici, fie simple bete cu radacina.
In judetul Iasi, in dreptul localitatilor Baltati si Sarca, mai multi cetateni vand la marginea drumului sau la iesirea din propria curte, asa zisi puieti altoiti de pomi fructiferi.
Numai unul si unul, se lauda ei: ciresi, peri si nuci din soiuri renumite. Cer 10-15 lei pe unul insa ceea ce nu stiu clientii este ca pretul mic poate ascunde un arbore care nu va rodi niciodata.
FILMARE CAMERA ASCUNSA
Reporter: Altoit?
Vanzator: Da!
Reporter: Eticheta nu aveti, sa stiu si eu ce cumpar ?
Vanzator: Da' e nuc!
Reporter: Dar imi iese nuc ?
Vanzator: Da' cum sa nu doamna?!
Reporter: Mananc nuci la anul ?
Reporter: Da, la anul!
Insa, cand au vazut puietul, specialistii de la Statiunea de Cercetare Pomicola Iasi au zambit.
Gelu Corneanu, director Statiunea de Cercetare Pomicola Iasi: "Este un salbatic, el a crescut de pe aratura, luat de oriunde pentru a pacali, nu o sa mancati nuci peste doi ani, un nuc salbatic face primele nuci abia dupa 10-12 ani."
Alt comercian are ciresi.
Vanzator: Noi ii altoim, am lucrat la ferma si am invatat.
Reporter: Dar nu imi iese altceva?
Vanzator: Nu!
Si aici era vorba tot de o pacaleala...amara.
Gelu Corneanu, director Statiunea de Cercetare Pomicola Iasi: "O sa mancati niste fructe, putine la numar si salbatice."
"Am cumparat de la marginea drumului si s-a intamplat ca era altceva decat ce am aluat. Am platit ciresi si erau visine, am platit par si era mar salbatic", a marturisit un localnic.
Ca sa fiti siguri ca nu veti fi pacaliti, specialistii va recomanda sa cumparati puieti din locuri autorizate. Verificati daca pomii au etichetele emise de o autoritate de stat, cu antent: Inspectoratul pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor. Pe ea trebuie sa existe informatii despre soi, numarul de productie si numarul de certificare.
Gelu Corneanu, director Statiunea de Cercetare Pomicola Iasi: "Cu eticheta alba, categorie superioara, cu eticheta albastra, categorie superioara, certificat si eticheta galbena admisa pentru toti pepinieristii amatori."
In general, singurele amenzi pe care le pot primi comerciantii de la marginea drumului sunt cele aplicate de politie pentru comert ambulant.