Soiurile hibrid, de trei ori mai rezistente, la care lucrează cercetătorii români

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Joi 07 Septembrie 2017 19:54
Categorie: Social

Încălzirea globală îi obligă pe agricultori să se adapteze dacă vor să culeagă roade. Specialiştii lucrează la soiuri rezistente, care pot da producţii de două-trei ori mai mari decât cele obişnuite.

Astfel de îmbunătăţiri se fac la grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță şi soia. Aceste culturi trebuie să învingă seceta în condiţiile în care temperatura medie creşte în fiecare an cu un grad.

Cercetătorii lucrează la soiuri şi hibrizi care rezistă tot mai bine la secetă şi arşiţă. Aceste plante au rădăcinile mai solide şi mai adânc înfipte în pământ. Cum se obţine un porumb productiv în verile fără ploaie.

Agricultor: "Din două linii foarte puţin viguroase obţinem un hibrid de porumb viguros, puternic şi rezistent la secetă şi arşiţa."

Cercetătorii de la Fundulea au obţinut cu un hibrid 10 tone de porumb la hectar, în condiţii în care fermierii au cules doar câte 3-4 tone. Tot aici au fost obţinuţi şi aproape 50 de hibrizi de floarea soarelui.

Maria Păcureanu, cercetător științific, Institutul Fundulea: "Avem linia principală şi dacă vrem să îi punem încă nişte gene pentru anumite caracteristici favorabile. Vrem rezistenţă la secetă, la boală, la un parazit, inclusiv pentru producţie, pentru conţinut de ulei, pentru calitatea uleiului."

Astfel de plante, care cresc şi se dezvoltă cu foarte puţină apă înseamnă salvarea pentru fermierii care nu au cum să îşi ude culturile.

Doar 300.000 de hectare de teren, din 10 milioane de hectare, au fost irigate în 2017. Asta pentru că sistemul de irigaţii a fost distrus. O soluţie pentru fermieri este să cultive plante rezistente la schimbările climatice. Altfel, într-un an foarte secetos, de exemplu, riscă să rămână fără recoltă.

Gheorghe Nedelcu, director ITC: "Ele trebuie să fie aclimatizate aici, să ajungă la potenţialul de producţie în condiţiile locului în care sunt cultivate. Nu mai sunt împărţite ploile că acum 40 de ani când ştia că în mai plouă, în iulie.  Acum degeaba umblă porcul cu paiul în gură că nu mai vine ploaia, că aşa ştia ţăranul."

Pompiliu Mustățea, cercetător director Institutul de Cercetare Fundulea: "Trebuie să avem în vedere că în 2050 populaţia globului va ajunge la aproximativ zece miliarde de locuitori iar producţiile agricole trebuiesc dublate. Din păcate, după Revoluţie, finanţarea cercetării agricole s-a redus drastic de la an la an, iar statul nu mai dă finanţare directă, instituţionalizată să fie zero lei."

Seminţele produse în România ajung în aproape toată Europa, dar şi în Canada, Argentina, Sua şi Brazilia.

Recolta de castraveţi este aşa de mare, încât şi bulgarii cumpără din România
Recolta de castraveţi este aşa de mare, încât şi bulgarii cumpără din România
VIDEO PROTVPLUS.RO
apel telefonic
”Ești înregistrat, puișor! Te spun la Poliție!”. Convorbire de tip „metoda accidentul”
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit
Ziua Îndrăgostiților. Cadoul unui tânăr pentru iubită: ”Ca să nu mai cumpăr mereu flori”
elev profesoara
O profesoară de 34 de ani, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de 14 ani
Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”
Monumentele istorice din Băile Herculane încep să se prăbuşească. Autorităţile ridică din umeri
Săptămâna în care preţul florilor se triplează. Preţul unei crizanteme la tarabă