In august intra primele salarii si pensii reduse!100.000 de bugetari, afara

Dată publicare: 17-06-2010 00:00
Dată actualizare: 15-10-2012 18:41


Un simplu calcul facut joi de ministrul finantelor a semanat panica in tot sistemul bugetar. Cel putin 100.000 de oameni ar trebui concediati pana la sfarsitul anului, spune Vladescu, pentru ca salariile si pensiile sa revina la normal in 2010.

 

Seful guvernului s-a ferit deocamdata sa confirme cifra. A anuntat doar ca demnitarii care folosesc masini de serviciu trebuie sa reduca la jumatate consumul de carburant.

Poate ca cifra ar fi fost mai mica daca reducerile ar fi fost aplicate de la 1 iunie cum era vorba initial. Dar acest lucru nu mai este posibil.

"In luna iunie salariile nu sunt afectate, incepe reducerea din luna iulie, care se plateste in august" a declarat ministrul Vladescu, preluat de Mediafax.

Intre timp prin ministere functionarii stau cu spaima.

"Nu o sa am nicio rezerva sa reduc personalul ministerului cu 25%. Vom crea conditiile ca cei care raman si muncesc sa isi ia salariul integral, iar ceilalti sa isi caute de lucru in alta parte", a declarat ministrul economiei, Adriean Videanu.

Potrivit calculelor facute in Guvern, pana la sfarsitul lui 2011 ar trebui disponibilizati 225.000 de bugetari.

Toate institutiile de stat trebuie sa taie din cheltuielilie cu carburantii, sa uite de mobila noua, sa reduca facturile la telefon, dar si deplasarile in tara sau in strainatate.

O ordonanta de urgenta a Guvernului le obliga sa reduca cu 20% toate cheltuielile de bunuri si servicii.
 

Pana la sfarsitul anului, masinile angajatilor de la stat vor circula cu jumatate din benzina si motorina alocata prin lege. De exemplu, un ministru va avea dreptul sa-si umple rezervorul cu doar 200 de litri de benzina pe luna, in loc de 400 ca pana acum.
 

Reducerile nu ating serviciile care asigura apararea sau ordinea publica si nici achizitiile de medicamente facute de spitale.

 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO