Situație revoltătoare în România: ”Până și merele și ouăle au gustul și mirosul de cauciuc”
Situație revoltătoare la Rupea, în județul Brașov unde localnicii reclamă poluarea masivă care provine de la un depozit cu deșeuri de cauciuc de la marginea orașului. Compania care gestionează afacerea este în faliment.
DNA îl anchetează pe unul dintre acționari pentru fraudă cu fonduri europene.
Societatea ar fi luat bani ca să cumpere o instalație de reciclare modernă, dar a adus în locul ei un utilaj vechi, recondiționat.
La intrarea în orașul Rupea, peisajul este dezolant. Pe marginea drumului național 13 zac munți de deșeuri: anvelope, mormane uriașe de tuburi, cabluri ori materiale textile.
Gard în gard cu depozitul sunt casele și grădinile localnicilor. Oamenii sunt disperați.
Nicolae Popescu, localnic: ”Mai ales vara, când e temperatura mare, emană un miros insuportabil. Acolo avem niște grădini. Până și merele și prunele au gustul acela și mirosul de cauciuc, până și ouăle de la găini au miros de cauciuc”.
Localnic: ”Am avut niște pomi acolo, în partea asta s-au uscat. În partea aia au rămas, acolo, nu! De ani de zile durează treaba asta! E nenorocire, nu știm cine este cine răspunde, n-ai cu cine stă de vorbă”.
Localnică: ”Are un miros neplăcut, că mai bine preferăm să uscăm în casă de multe ori.”
Depozitul funcționează de 11 ani. În 2014, compania care îl gestionează a cerut 7,3 milioane de lei, fonduri europene pentru un utilaj modern destinat reciclării cauciucului.
Procurorii anticorupție au descoperit că instalația nu a ajuns niciodată la Rupea; în locul ei, a fost adus un utilaj vechi și revopsit, ca să pară nou, și care a a funcționat doar câteva luni, spun localnicii.
Unul dintre asociații firmei a fost reținut vineri, pentru complicitate în această afacere necurată. În dosar mai sunt vizate și alte persoane, anunță procurorii anticorupție. În prezent, compania nu mai are autorizație de mediu și a intrat în faliment.
Administratorul firmei nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere.