500 ml de detergent pentru 2 litri de ulei. Soluția adoptată la Năsăud pentru a reduce poluarea
Un litru de ulei alimentar poluează un milion de litri de apă - cantitatea de care are nevoie un adult pentru a supraviețui 14 ani, spun ecologiștii.
Chiar dacă pericolul este uriaş, autorităţile par să lase totul la voia întâmplării, în timp ce uleiul folosit în gospodării ajunge în sistemul de canalizare.
În Năsăud însă, s-au făcut paşi importanţi pentru că situaţia să se schimbe. Acolo, primăria a organizat un centru de colectare, la îndemnul unui localnic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În România, potrivit legii, doar restaurantele sunt obligate să adune uleiul alimentar folosit şi să îl predea unei firme specializate. În cazul persoanelor fizice nu există astfel de reglementări, iar uleiul ajunge de multe ori în sistemul de canalizare. Cum obiceiul este periculos pentru mediu, având de suferit solul şi apa, Primăria din Năsăud a încheiat un acord cu o companie care să preia uleiul de la localnici.
Crin-Triandafil Theodorescu, iniţiator al proiectului: "Noi nu colectăm aici doar ulei uzat, aici e o şcoală, o şcoală a civilizaţiei. E o perioadă lungă de timp de când nu mai arunc uleiul pentru că sunt conştient de impactul asupra mediului."
Oamenii nu sunt nevoiţi să plătească pentru acest serviciu. Ba mai mult, în schimbul a doi litri de ulei primesc 500 de mililitri de detergent pentru vase.
Dorin Vlașin, primarul oraşului Năsăud: "Nu aş putea să spun că avem costuri, am pus la dispoziţie un spaţiu în piaţa agroalimentară, avem un angajat al pieţei şi l-am pus pe el să se ocupe de asta. Costuri zero, doar bunăvoinţă.”
Ioan Titi, administratorul pieţei Năsăud:"Mă găsesc de la 8 la 12. Sunt unii care nu neapărat pentru detergent, ca să nu-l arunce.”
Proiectul a stârnit interes în rândul oamenilor. Mai ales că unii adunau uleiul, pe care îl duceau apoi în centre de colectare din alte oraşe.
Autorităţile locale din Năsăud şi-au propus să mai înfiinţeze un asemenea centru.