Situație bizară în Gorj, unde profesorii de sport primesc spor la salariu pentru lucrul pe calculator
Situaţie neobişnuită în Gorj, unde mai mulţi dascăli de la 17 şcoli din judeţ primesc spor pentru lucrul pe calculator. Printre ei se numără şi profesori de sport.
Directorii unităţilor de învăţământ spun că totul este legal şi că angajaţii sunt expuşi unui pericol. Totuşi, Ministerul Educaţiei a trimis Corpul de Control la Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a lămuri lucrurile.
Inspectoratul Şcolar Gorj le-a cerut directorilor să nu mai acorde sporul de 15 la sută din salariu pentru lucrul pe calculator. Dar 17 dintre ei au refuzat şi susţin că există cadrul legal pentru plata acestor bani.
Gabriel Răscol, director de liceu: "Am fost chemaţi să depunem anumite documente care să justifice dacă aceste sporuri luate de colegii noştri sunt legale sau nu. Le-am lăsat buletine de determinare, cu deciziile."
Gabriela Comănescu, directoare de liceu: "Da, se plătesc. În baza ordonanţei 9/2017, a ordonanţei 96/2016.”
Pentru a dovedi că pericolul la care sunt expuşi dascălii este real, directorii unităţilor de învăţământ spun că au obţinut toate documentele necesare de la Direcţia de Sănătate Publică.
Gabriel Răscol, director de liceu: "Sunt anumite buletine de determinare, se dau pe anumite compartimente şi dacă legea permite să se dea, am considerat că e ok să le dăm, dacă nu, aşteptăm o decizie din partea dumnealor."
Sporul a ajuns să fie încasat inclusiv de unii profesori de sport.
Ion Isfan, inspector general ISJ Gorj: "Paznicii au spor de noapte pentru că muncesc noaptea, nu cred că e vreun paznic care ia spor de noapte ziua. Şi mă gândesc la fel şi cu aceste sporuri, să le primeşti dacă este legal."
Corpul de Control al Ministerului Educaţiei continuă verificările. Între timp, reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Gorj li s-a cerut să nu mai avizeze plata salariilor care conţin acest spor. O asemenea măsură ar duce însă la blocarea plăţii tuturor lefurilor.