La cursurile unei profesoare din Craiova telefonul mobil e necesar şi obligatoriu
"Oamenii sunt sistemul şi ei pot schimbă lucrurile", spun 44 de profesori şi învăţători din ţară, care s-au întâlnit la Poiana Braşov, hotărâţi să aducă un suflu nou în şcolile unde predau.
Timp de o săptămână au aflat unii de la alţii cum să facă lecţiile mai atractive şi cum să îi provoace pe elevi, astfel încât învăţatul să devină o plăcere.
Cu joc şi multă veselie - aşa s-au derulat lecţiile la care profesorii au învăţat cum pot deveni mai buni. Programa este prea încărcată şi manualele au prea multă teorie. Dar există soluţii.
Statisticile arată că doar şase la sută dintre profesorii din sistemul nostru de învăţământ au sub 30 de ani şi un sfert dintre ei sunt trecuţi de 50 de ani.
Unii consideră că tehnologia modernă şi gadgeturile sunt duşmani ai orelor de curs. Dar este o mare greşeală, spune o profesoară de engleză din Craiova.
La orele ei, telefonul mobil e necesar şi obligatoriu, la fel ca manualul, dar şi tabla inteligentă. Le dă copiiilor lucrări de control printr-o aplicaţie.
Tatiana Hirnu, profesor de engleză: Ei efectiv nu mai realizează că sunt testaţi. Rezultatele sunt aceleaşi ca la o lucrare scrisă, doar că de dată această ei ţin telefonul în mâna, iar asta îi face fericiţi.
Ruxandra Manea, organizator: Actul de învăţare este despre elevi, despre a fi elevii fericiţi, motivaţi, de a avea plăcere să înveţe o zi, nu numai să memoreze un lucru şi mai ales este despre a forma elevi pentru piaţa muncii.
Sistemul nostru de învăţământ îi obligă pe dascăli să urmeze cursuri de perfecţionare. Însă multe sunt din păcate doar teoretice.
Oana Moraru, trainer: Sunt raportări despre formarea claselor, a catedrelor, despre numărul copiilor, despre notele la examen, dar nu există feedback şi raportări şi control imediat pe eficienta actului didactic la clasă, nu există răspundere profesională în sistemul nostru.
Cursurile, organizate de Academia Aspire for Teachers au durat o săptămâna şi au fost gratuite.