Siropul de brad din Apuseni, apreciat și de turiștii străini

Ultimul update: Duminica 03 Iunie 2018 09:19
Data publicarii: Duminica 03 Iunie 2018 09:10
Categorie: Social

Satele din munții Apuseni sunt învăluite la început de vară în mirosul siropurilor făcute de gospodine din muguri de brad, păpădie, soc sau cimbrișor.

Materia primă este culeasă din vârful muntelui, apoi, după rețete numai de ei știute, localnicii obțin bunătăți naturale.

Rezultatul este atât de delicios încât turiștii străini - dar nu numai - sunt cuceriți de gustul acestor licori, despre care spun că adună toate aromele muntelui.

An de an, în această perioadă, sătenii din Apuseni cutreieră pădurile în căutarea mugurilor de brad, dar nu numai.

Femeie: "Colectăm tot, adunăm muguri, plante, fructe. Valorificam tot ce ne dă natura."

Pe Rodica am găsit-o la peste o mie de metri altitudine în timp ce îşi umplea plasele. Apoi, mugurii culeşi sunt transformaţi în sirop, după reţete străvechi. Şi, în scurt timp, poate fi gustat.

Un brad, aruncat de la balcon, a zdrobit parbrizul unui șofer din Capitală. FOTO

Turistă germană: "Foarte dulce. Este ca şi cum ai gusta din aroma copacului. Gustul este foarte plăcut." Acelaşi obicei se practică, în această perioadă, şi în Bistriţa Bârgăului.

Siropul este natural, spun gospodinele, singurul conservant folosit fiind lămâia. Un litru de sirop poate fi cumpărat cu 15 lei.

Doi turiști s-au ”întâlnit” cu ursul, în Bușteni. Au scăpat cățărându-se într-un brad

Doi turiști s-au ”întâlnit” cu ursul, în Bușteni. Au scăpat cățărându-se într-un brad

VIDEO PROTVPLUS.RO

LA MARUTA

Stephan Pelger, o poveste despre moda si succes

Stephan Pelger, despre viata de designer si cum a dobandit succesul in lumea modei




12:38

LA MARUTA

Oana Roman, bilant fericit la cei 4 ani de casnicie

Oana Roman, dezvaluiri despre viata de familie




09:54

LA MARUTA

De 10 ani, campionii vin la Maruta

Marian Dragulescu, dezvaluiri despre operatia la inima




10:35

LA MARUTA

"Gospodar fara pereche" un nou sezon de dragoste rurala

Nelutu Turic, dezvaluiri despre noul sezon "Gospodar fara pereche" >>>




05:46

LA MARUTA

Andreea Marin, campanie cu schimbari fabuloase

Andreea Marin, proceduri si tratamente intr-o campanie de exceptie




11:20

VORBESTE LUMEA

Un duo formidabil

Neamtu si Strunila, dezvaluiri despre noile proiecte




07:18

VORBESTE LUMEA

Rolul de mama, cel mai frumos

Andreea Perju, dezvaluiri despre rolul de mama




06:42

VORBESTE LUMEA

Nick, cu fiica in turneu

Nick, detalii despre noul turneu alaturi de fiica sa




10:52

NATANHITUL SAPTAMANII

EXCLUSIV ONLINE | Print si cersetor – Sonny Flame (feat. Connect-R)

Natanticu face NatanHitu’




02:39

VORBESTE LUMEA

Zodiile si mariajul

Care sunt cele mai predispuse zodii la casatorie




13:56
legume scoala

Proiectul inedit care ar putea pune capăt hranei nesănătoase în grădiniţe şi şcoli

Profit de 10 ori mai mare pentru fermierii care au ales să cultive porumbul timpuriu. E mai sănătos ca pâinea

5 femei bucătar pe care trebuie să le urmărești pe Instagram

Cum să gătești un cotlet de porc precum un steak

6 lucruri pe care trebuie să le știi despre laptele de migdale

"S.O.S Cazino!", o campanie lansată de organizatorii Neversea pentru a salva Cazinoul din Constanța

berze

Puii de barză primesc inele de identificare în Mureș. ”Urmărim când se întorc în anii viitori”

Viral pe Facebook. VIDEO cu înalți preoți care vin la slujbă cu mașini de lux

Ce trebuie să știi despre rubarbă înainte de a o folosi în bucătărie

5 sfaturi de urmat atunci când faci o salată cu paste

Rețetă: Budincă de avocado și ciocolată

Localnicii dintr-un sat din Cluj au invocat ploaia cu ajutorul Paparudelor