Boc i-a trimis pe sindicalisti si pe patronate sa-si faca temele
UPDATE: Dupa ce s-au certat si au cerut demisia ministrului muncii, patronatele si sindicatele au fost la Guvern, unde au discutat cu Emil Boc. S-au dus cu revendicari sau propuneri nepuse la punct. Vor fi gata abia vineri.
Guvernul explica intr-un comunicat de presa, dupa discutiile cu liderii sindicatelor si patronatelor, ca Premierul Emil Boc le-a dat ragaz pana vineri acestora ca sa vina cu propuneri de completare si modificare a noului Cod al Muncii.
Partenerii sociali trebuie sa trimita premierului un punct de vedere comun, urmand ca pana in 26 ianuarie, Emil Boc sa analizeze si sa comunice care dintre propuneri lor vor fi luate in calcul.
Sindicalistii au enumerat, cu greu cateva dintre nemultumirile legate de noua lege
Intrebati de jurnalisti care sunt doua dintre propunerile lor la care nu ar renunta in negocierile cu Guvernul, reprezentantii patronatelor si sindicatelor au refuzat sa raspunda, sustinand ca pachetul de legi este prea mare ca sa se limiteze doar la aceste exemple.
Oricum, cert este ca liderii sindicali s-au aratat multumiti de aceste discutii cu premierul Emil Boc, despre care au spus ca s-a aratat mult mai intelegator decat ministrul muncii, Ioan Botis.
De altfel, ei au precizat ca, dupa semnalele pozitive primite de la premier, spera ca acesta sa fie de acord cu aproximativ 50% din propunerile lor.
De asemenea, au promis ca toate modificarile propuse pe marginea Codului Muncii de catre patronate-sindicate, care vor fi prezentate pana vineri lui Emil Boc, vor fi date publicitatii, inainte ca seful Guvernului sa dea un raspuns.
In ceea ce priveste cererea lor de demitere a ministrului Ioan Botis, liderii sindicali spun ca Emil Boc nu a facut niciun comentariu.
Reprezentantii sindicatelor si patronatelor au cerut premierului sa il demita pe ministrul muncii, Ioan Botis, din cauza modului in care s-au desfasurat discutiile pe proiectul Codului Muncii.
Acestia au spus, marti, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, pe proiectul Codului muncii, ca ministrul Ioan Botis nu tine cont de propunerile facute de partenerii sociali si, in aceste conditii, nu mai pot continua negocierile.
"Nu are rost sa mai pierdem vremea cu un ministru care nu tine cont de partenerii sociali", a spus presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
La randul sau, presedintele patronatelor din UGIR-1903, Cezar Corici, a spus ca prin proiectul de act normativ se urmareste desfiintarea sindicatelor si patronatelor.
"Prin desfiintarea sindicatelor si patronatelor, Romania iese din sfera democratiei", a spus Corici.
Ce i-a suparat pe sindicalisti
In timpul consultarilor, ministrul muncii, Ioan Botis, impreuna cu reprezentantul unei confederatii patronale, Dan Matei Agaton a iesit sa faca o declaratie de presa.
In fata jurnalistilor, acestia au spus ca s-au inteles pe proiectul noului Cod al Muncii, ca o parte din patronate (cea reprezentata de Agaton) este de acord cu textul legii si ca acesta este un pas inainte care apropie negocierile de final.
In replica, restul patronatolor si sindicatele au iesit la o jumatate de ora distanta, din sala de discutii, foc si para de suparare. Acestia au declarat ca nu este adevarat ce sustine ministrul si, in consecinta, cer demisia sa.
Discutiile dintre sindicate patronate si guvernanti au inceput inca de saptamana trecuta, urmand sa fie programate alte dezbateri zi de zi pana pe 21 ianuarie, cand proiectul noului Cod al Muncii va trebui sa fie gata.
Pana marti, sindicatele si patronatele nu s-au inteles cu guvernantii pe niciunul dintre punctele aflate in dezbatere.
Care sunt nemultumirile partenerilor sociali, legate de schimbarile Codului Muncii
Sindicatele sustin ca, prin noua lege, se vrea dizolvarea lor. Inca din toamna, de la inceputul dezbaterii publice pe Codul Muncii, acestea au formulat o lista cu puncte pe care nu vor sa le accepte.
Primul, si cel mai important pentru reprezentantii salatiatilor, prevede ca pe timpul grevei, angajatorul va putea suspenda contractul de munca al participantilor la protest.
In plus, noua varianta permite angajatorilor care fac concedieri colective sa angajeze alte persoane pe posturile ramase vacante chiar de a doua zi.
Tot la capitolul nemultumiri a fost trecuta si perioada in care angajatorul trebuie sa asigure fiecarui salariat concediul de odihna neintrerupt. Aceasta se reduce de la 15 la 10 zile, pentru situatiile in care concediul este programat fractionat.
Reprezentantii angajatilor reclama si modificarea preavizului in cazul demisiei, cafre a fost prelungit la 20 de zile lucratoare, de la 15 zile calendaristice, in prezent.
Si contractele pe durata determinata si-au modificat durata, ele pot fi incheiate pe o perioada de minimum 36 de luni, fata de 24 de luni, in legislatia actuala. Practic, nu exista o limita. Daca un patron nu vrea sa angajeze pe perioada nedeterminata poate face asta.
Sursa: Pro TV
Etichete: codul muncii, sindicate, demisii, patronate,
Dată publicare:
18-01-2011 00:00