Guvernul vrea sa elimine contractul colectiv de munca din Codul Muncii

17-01-2011 00:00
Sursa: ProTV


O veste bomba a aruncat in aer sindicatele si patronatele.
Ministrul muncii i-a anuntat pe reprezentantii lor ca vrea sa renunte la Contractul Colectiv de Munca la nivel national. Liderii confederatiilor au rabufnit.

Sindicatele si patronatele spun ca asa o masura ar duce la munca la negru, salarii pe ochi frumosi si ore suplimentare cat cuprinde.

In replica, cei din minister spun ca se inspira din modelul european.

Pe de alta parte, Ministrul Muncii, Ioan Botis, le-a prezentat luni, membrilor BPN al PDL, proiectul legislativ legat de Codul muncii, care prevede, printre altele, cresterea perioadei de proba pentru angajati si a duratei de preaviz in caz de demisie.

Vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, a precizat ca varianta prezentata de ministrul Muncii la sedinta BPN al PDL reprezinta "o prima forma a Codului muncii", mentionand faptul ca democrat-liberalii spera ca acest cod sa fie gata cat mai repede.

CITESTE PROIECTUL CODULUI MUNCII LA FINALUL ARTICOLULUI

Miercuri, 12 ianuarie, premierul Emil Boc a cerut ca textul Codului Muncii si proiectele de legi privind dialogul social sa fie finalizate pana la inceputul sesiunii parlamentare (luna februarie).

In aceeasi zi, Ministrul Muncii, Ioan Botis, spunea ca nu s-a luat in discutie asumarea raspunderii pe Codul Muncii si ca vor exista discutii zilnice, concrete privind acest cod, care trebuie finalizat pana in 21 ianuarie.

El a sustinut ca aceste legi, in opinia sa, sunt absolut necesare si vor schimba fundamental piata muncii din Romania.

Ce schimbari aduce noul Cod al Muncii

Potrivit proiectului, cele mai multe modificari sunt aduse in zona contractelor de munca.

Astfel, contractele pe durata determinata pot fi incheiate pe o perioada de minimum 36 de luni, fata de 24 de luni, in legislatia actuala. Practic, nu exista o limita. Daca un patron nu vrea sa angajeze pe perioada nedeterminata poate face asta.

Preavizul in cazul demisiei a fost prelungit la 20 de zile lucratoare, de la 15 zile calendaristice, in prezent.

Foarte important: pe timpul grevei, angajatorul va putea suspenda contractul de munca al participantilor la protest.

Perioada in care angajatorul trebuie sa asigure fiecarui salariat concediul de odihna neintrerupt, pentru situatiile in care concediul este programat fractionat, va fi redusa de la 15 la 10 zile.

In noua varianta a Codului Muncii, angajatorii care fac concedieri colective vor putea incadra alti angajati pe posturile ramase vacante chiar de a doua zi.

VIDEO PROTVPLUS.RO