Prima rectificare bugetara din acest an: bani mai putini la Transporturi si Sanatate. Cine are de castigat

Dată publicare: 25-07-2015 18:19
Dată actualizare: 28-07-2015 06:52


Guvernul pregateste prima rectificare bugetara a acestui an. Primesc sume importante primariile si consiliile judetene, dar si Ministerul de Interne, Educatia si Mediul.

In schimb, ministerul Sanatatii si cel al Transporturilor pierd peste un miliard si jumatate de lei. Cresc in schimb cu 1.3 miliarde cheltuielile de asistenta sociala. Sunt banii necesari pentru majorarea alocatiilor pentru copii si a pensiilor pilotiilor.

In prima jumatate a anului, bugetul are excedent. Datorat partial colectarii mai bune a taxelor, dar in special nerealizarii de cheltuieli. De exemplu nu s-au folosit sumele pentru investitii.

Asa ca aproape doua miliarde de lei vor ajunge la primarii si consilii judetene. In randul ministerelor cei mai multi bani ii vor primi institutiile conduse de Gabriel Oprea, Eugen Teodorovici, Sorin Campeanu si Gratiela Gavrilescu.

In schimb ministerul Transporturilor si cel al Sanatatii pierd peste 1 miliard si jumatate de lei. Intr-o situatie similara sunt Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Energiei si cel al Economiei.

In tot acest timp toate serviciile secrete, Senatul, Camera Deputatilor si Presedintia au primit bani in plus.

Printre proiectele concrete, Armata are unda verde sa cheltuiasca 650 de milioane de lei pe armament. In plus, ministerul de resort va incepe un proces de concesionare a proprietatilor imobiliare din care ar trebui sa stranga 1,8 milioane lei.

Ministerul Educatiei va da 45 de milioane de lei pentru salvarea Institutului Cantacuzino, dar si 750 de mii de lei pentru plata indemnizatiilor profesorilor care predau la proaspat infiintata Academie de Stiinte a Securitatii Nationale.

La Cultura raman fara doua milioane si jumatate de lei doua programe arheologice pentru cetatile dacice, in schimb castiga peste 700 de mii de lei teatrul de opereta ''Ion Dacian''.


VIDEO PROTVPLUS.RO