Sindicalistii, nemultumiti dupa ce Guvernul a inghetat angajarile. "Sunt cereri mii de oameni, de purtator de stampila"

Ultima actualizare: 27-07-2017 06:58

Decizia Guvernului de a ingheta angajarile in administratia centrala pana la sfarsitul acestui an ii nemultumeste pe unii sindicalisti. Numai la Fisc ar mai fi nevoie de inca 2.000 de oameni.

Aceeasi situatie este si in alte ministere, de exemplu la Munca, unde este nevoie de noi oameni, care sa se ocupe de asistenta sociala. Numai ca premierul Mihai Tudose spune ca trebuie sa fie oprite angajarile, facute pentru “purtatorii de stampile”.

“Nu dam pe nimeni afara", a dat asigurari premierul, dupa ce a anuntat blocarea posturilor din administratia publica centrala. Aceasta masura nu se aplica spitalelor sau policlinicilor si nici institutiilor din invatamant, potrivit Guvernului.

Sindicalistii critica aceasta masura.

Dumitru Costin, Blocul National Sindical: “Ordonanta data saptamana incearca sa puna un capac pe oala care este deja sub presiune, a angajarilor in sectorul public, pentru ca o data cu cresterea salariilor la stat multi angajati din privat se gandesc ca e mai bine sa se mute la stat."

Unul dintre ministerele cu nevoie mare de oameni este cel al Finantelor, in care lucreaza deja aproape 27.000 de oameni, inclusiv pentru Fisc si pentru Vami. Seful Finantelor spunea in urma cu o luna ca nu va ezita sa reduca numarul de posturi din administratie daca Fiscul nu va strange suficienti bani la buget.''

Vasile Marica, presedinte Sed-Lex: “Sistemul fiscal, care este acum intr-o mare degringolada, are 2.000 de oameni lipsa. Cred ca peste o luna jumatate n-o sa ne traga nimeni la raspundere ca de ce nu am facut veniturile, eventual.”

Marian Neacsu, secretar general al PSD: “Noua sefa a ANAF trebuie sa dea un necesar de oameni, pentru eficientizarea activitatii.”

O mare lipsa de personal este resimtita si in alte institutii vitale, precum Inspectia Muncii, Asistenta Sociala, dar si Protectia Consumatorilor. Iar lista este lunga.

Dumitru Costin: “Avem in continuare probleme majore pe zona Politiei, lipseste personal la Administratia Penitenciarelor, sunt si zone cu excendent, dar despre asta nu vorbeste nimeni.”

Cele mai recente date arata ca sunt aproape 1,2 milioane de angajati la stat, adica de posturi ocupate in institutiile si autoritatile publice. Fata de anul trecut, numarul posturilor de bugetari a crescut cu 10.000. Numai ca angajarile nu s-au facut in domeniile unde e criza cea mai mare spun sindicalistii.
Ca sa-si dea seama unde sunt oameni angajati degeaba, Executivul vrea sa se faca un inventar al posturilor si o evaluare. Motivul acestei schimbari il explica premierul.

Mihai Tudose, premier: “A devenit aparatul birocratic din ce in ce mai mare si se angajeaza in fiecare zi, sunt cereri de mii de oameni, purtator de stampila, de semnatura.”

Anul trecut, Guvernul Dacian Ciolos si-a propus un “audit” al personalului din administratia publica, dar masura a ramas pe hartie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO