Sezonul de vânătoare la două specii de păsări, suspendat de instanță. Ce reclamau activiștii

Ultima actualizare: 24-11-2020 09:56

Gârlița mare și gâsca de vară vor avea o iarnă liniștită în România. Cele două specii, amenințate cu dispariția, nu vor ajunge lunile acestea în bătaia puștilor.

 

Soarta lor a fost decisă de judecătorii Curții de Apel Târgu Mureș. Magistrații au suspendat sezonul de vânătoare, după ce un ONG a semnalat numărul mare al exemplarelor pentru care vânătorii au primit acordul.

Cele două specii sunt căutate pentru carnea lor și deseori devin trofee.

O asociație pentru protecția păsărilor a cerut în instanță suspendarea ordinului emis de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor care permitea anul acesta uciderea a peste 50.000 de exemplare de gârliță mare.

La acestea, se adăugau aproape 14.000 de exemplare din specia gâsca de vară. Pentru ambele specii, amenințate de vânătoare, cotele sunt nerpermis de mari, spun ornitologii.

Papp Tamaș, ornitolog: ”Cota propusă pentru acest an poate că nu trebuia să fie mai mare decât totalitatea exemplarilor care sunt la noi iarna. Practic dacă cota s-ar respecta, ar împușca toate exemplarele care iernează în Romania, ceea ce nu credem că este sustenabil”.

Magistrații Curții de Apel Târgu Mureș au dat dreptate ONG-ului și au decis să suspende vânătoarea celor două specii pe teritoriul României, în acest sezon.

 

Vânătorii spun că se blochează tot sistemul

 

Iulia Vizi, reprezentat asociație: ”Este o victorie de success, sperăm să rămână definitivă, pentru că aceste cote de vânătoare care sunt emise de ministerul Mediului pot fi foarte ușor transformate în afaceri care să aducă vânători străini în țara noastră”.

Pe de alta parte, vânatorii susțin că hotărârea Curții de Apel ar afecta echilibrul din natură, dar și veniturile asociațiilor de vânători.

Szilaghi Vasile, vânător: ”Aceste păsări sunt vânate pentru a crea un echilibru între specii și pentru a nu produce daune culturilor agricole. Această decizie afectează întreg sistemul. Un dezechilibru în asociație, nu mai pot să întrețină asociațiile, vânătorii nu mai au interes să plătească cotizațiile, că nu mai au la ce să meargă, se blochează automat tot sistemul”.

Decizia Curții de Apel nu este definitivă, dar este executorie de la momentul pronunțării.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO