Legea "Primul loc de munca". Senatorii au votat un proiect prin care tinerii fara experienta isi vor gasi mai usor de lucru
Senatul a adoptat o propunere legislativa prin care angajatorii ar putea primi de la buget o suma egala cu salariul de baza minim brut pentru fiecare tanar fara experienta pe care il angajeaza pe o perioada nedeterminata.
Propunerea legislativa, initiata de un grup de 79 de senatori si deputati PSD si UNPR, a fost adoptata marti de Senat in calitate de prima Camera sesizata, cu 85 de voturi favorabile.
Actul normativ urmareste "facilitarea accesului la primul loc de munca al tinerilor fara experienta profesionala in scopul reducerii ratei somajului in randul acestei categorii, stimularea cererii de forta de munca in vederea angajarii tinerilor, asigurarea tranzitiei rapide de la scoala la piata muncii si combaterea efectelor sociale ale inactivitatii tinerilor".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit propunerii legislative, amendate de Comisiile de munca si economica ale Senatului, angajatorii care incadreaza in munca, cu norma intreaga, pe durata nedeterminata, tineri cu varsta cuprinsa intre 16-35 de ani primesc lunar, pentru fiecare tanar incadrat pe primul loc de munca, o suma egala cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata".
De asemenea, acesti angajatori sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioada de 18 luni.
Angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca ale tinerilor angajati cel putin 36 de luni de la data incheierii lor, in caz contrar, fiind somati sa restituie integral sumele incasate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca.
Sumele necesare vor fi asigurate de la bugetul asigurarilor pentru somaj, prin subventionare de la bugetul de stat, precum si din fonduri europene. Propunerea legislativa va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.
Presedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, considera ca propunerea de lege "Primul loc de munca", ce a fost adoptata in plenul Senatului de marti, este un proiect "pentru romani" si care incurajeaza tinerii "sa ramana in tara".
"Am avut incredere ca vom primi tot sprijinul pentru proiectul 'Primul loc de munca', un proiect pentru tineri, un proiect pentru romani. Avem nevoie ca tinerii sa ramana in tara. (...) Ne intereseaza soarta tarii si una dintre prioritati este de a asigura, pe langa securitate nationala, bunastare si securitate sociala romanilor", afirma Oprea, potrivit unui comunicat remis, marti, AGERPRES.
La randul sau, senatorul Haralambie Vochitoiu, unul dintre sustinatorii propunerii de lege initiate de UNPR si PSD, considera ca programul "Primul loc de munca" va fi unul "revolutionar" pe piata muncii. "Noi suntem convinsi ca proiectul 'Primul loc de munca' - alaturi de programele 'Prima casa' si 'Prima masina' - va fi un proiect revolutionar pe piata muncii si va asigura experienta necesara pentru punerea in valoare a tinerei generatii", sustine Vochitoiu, potrivit comunicatului de presa.
Sursa: Agerpres
Etichete: lege, tineri, proiect, ajutoare, locuri de munca, patroni,
Dată publicare:
06-10-2015 16:21