Semipreparatele romanesti cuceresc rafturile hipermarketurilor. Cum au invatat fermierii sa faca profit din banalii morcovi
Ca sa aiba succes in afaceri, agricultorii romani au invatat sa apeleze la trucurile economiei de piata. Asa au ajuns sa curete legumele, sa le mureze sau chiar sa le pregateasca inainte sa le vanda la preturi si de 3 ori mai mari.
Cu aceasta noua prezentare, legumele romanesti au reusit sa intre in hypermarketuri si sa ia locul semipreparatelor de import.
Gabriel a renuntat la slujba de functionar si s-a mutat in urma cu 5 ani la Targu Secuiesc, unde s-a lansat in afaceri. De atunci s-a reprofilat de 3 ori, pana cand a dat lovitura: astazi vinde cartofi fierti, picanti sau aromati, ambalati in vid.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Acesta este chiar un cartof de calitate inferioara, un substas pe care noi il transformam intr-o mancare", spune antreprenorul Gabriel Sarbusca.
Cartofii lui Gabriel sunt acum in toate marile lanturi de supermarketuri. Ii cumpara cu 40 de bani kilogramul si ii vinde, dupa procesare, cu 3,50 lei. Comerciantii adauga si ei pana la 6 lei.
La Slobozia Moara, in Dambovita, gasim o fabrica de muraturi care a cucerit piata romaneasca, dar a ajuns si in Spania, Suedia, Cipru, Belgia sau Marea Britanie. Cel care a pus bazele afacerii spune ca ideea i-a venit chiar in bucataria mamei sale.
Emanuel Popescu, administrator fabrica de muraturi: "Sunt fermentate prin metoda la rece, asa cum se produc acasa, prin fermentatia lactica a castravetilor, gogonelelor, ardeilor, de aici diferenta fata de cele care se vand in magazine, la borcane."
Vedeta fabricii este insa varza murata, folosita de gospodine pentru sarmalute. Si banalul morcov isi dubleaza valoarea cand ajunge pe raft gata curatat, numai bun de aruncat in oala de ciorba. Asa il vinde un fermier din Prahova. Desi se afla abia la prima cultura, omul a incheiat contracte cu hipermarketuri din intreaga tara, asa ca toata recolta de morcovi din toamna e deja vanduta.
Ion Finichiu, managerul societatii, spune ca firma are posibilitatea sa proceseze zece tone de morcovi pe ora.
Legumele semipreparate au mare succes in randul gospodinelor moderne, tot mai ocupate, iar comerciantii se bucura, mai nou, sa puna pe raft marfa romaneasca.
Daca pana acum producatorii romani se plangeau ca produsele lor nu ajung in hypermarketuri, acum situatia s-a schimbat radical. Mai ales la raftul de semipreparate, unde peste jumatate din produse sunt din Romania.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, legume românești, hipermarket, semipreparate,
Dată publicare:
24-05-2014 21:00