Ce criterii trebuie sa indeplinesti pentru a primi un salariu anual de 4 milioane de euro de la STAT


Ultimul update: Duminica 28 Octombrie 2012 11:42
Data publicarii: Vineri 09 Septembrie 2011 20:02
Categorie: Stiri Sociale

Paguboasele noastre companii de stat, care le-au sarit in ochi expertilor FMI, isi vor schimba sefii si naravurile dupa cum li s-a cerut.

Noii directori veniti din mediul privat vor avea salarii colosale: de la cateva zeci de mii de euro pe luna pana la 4 milioane de euro pe an, potrivit unui document oficial obtinut de agentia Mediafax.

Lefurile acestor asi, care vor fi atent selectati, nicidecum numiti politic, vor depinde de performante. Primele pe lista modificarilor: Hidroelectrica, Oltchim, Tarom si CFR Marfa. Salariul viitorilor sefi va fi stabilit in functie de cati bani produce compania si cati salariati are. Vorbim aici de lefuri care merg de la 10.000 de euro in sus.

Astfel, seful Romaero va castiga 11.600 de euro pe luna, iar cel de la Romarm, nu mi putin de 11.700 de euro. Boss-ul de la Oltchim va primi 22.650 de euro. Iar la CFR Marfa, CNH, SNLO, CFR Calatori si Metrorex, salariile sunt intre 23.000 si 30.000 de euro.

Lozul cel mare il vor trage sefii altor 5 companii de stat. La Tarom, directorul va incasa 41.000 de euro pe luna. La Transelectrica, mai punem 600 de euro. La Romgaz, leafa sare la 43.000. La Hidroeclectrica, la 53.000 de euro. Iar cel mai mare salariu il va avea viitorul sef de la Nuclearelectrica, respectiv 75.755 de euro pe luna. Acesta este contractul standard pe care il vor semna viitori directori de la companiile de stat. Are 11 pagini insa odata semnat poate aduce sute de mii daca nu milioane de euro pe an.

Sumele par astronomice. Sunt insa bani de buzunar pe langa primele pe care sefii acestor companii le-ar putea primi daca vor obtine un profit peste asteptari: 2,7 milioane de euro la Hidroelectrica, 3,1 mil euro la Transgaz si 4,5 milioane de euro la Romgaz.

Viitori directori vor fi, asadar, cei mai bine platiti oameni din Romania. Au, insa, responsabilitati pe masura. Vor trebui sa transforme companiile neperformante in unele moderne care sa concureze cu cele din mediul privat. Vor fi obligati sa angajeze oameni pregatiti si nu vor mai avea voie sa dea contracte la comanda.

Viitori manageri pot fi din Romania sau de peste hotare. Vor fi insa selectati de companii de recrutare internationale si trebuie sa aiba experienta in domeniul de activitate in care vor lucra si studii superioare. Pana acum, sefii companiilor de stat erau numiti politic, iar rezultatele vorbesc de la sine. Contractele vor fi incheiate pe cel putin 1 an si cel mult 4 ani.
 

Povestea celor 7 miliarde de euro sau cum se toaca banii din privatizare
FMI propune: Directori straini in companiile de stat?
Romania are nevoie de reforme structurale si companii de stat performante
VIDEO PROTVPLUS.RO