Seceta a înjumătățit recolta de porumb a României. Cât mălai consumă un român
De la aproape 14 milioane de tone de porumb, cât am recoltat anul trecut, în acest sezon fermierii nu au strâns de pe câmp nici măcar 8 milioane de tone.
Sunt estimările Ministerului Agriculturii, care spune că seceta este cea care a înjumătățit producţia. Ministrul Petre Daea vorbește de cea mai slabă recoltă din ultimii ani, însă dă asigurări că vom avea suficient pentru consum.
3 tone la hectar, în medie - atât au reușit agricultorii să recolteze după luni întregi de muncă. Într-un an bun, cantitatea era dublă. Însă seceta a uscat înainte de vreme mai bine de jumătate de milion de hectare de porumb, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gabriel Razi, analist pe piața agricolă: ”Exportul de porumb și de grâu reprezintă principalele două elemente ale exportului cerealier din România. Un business de 5,6 miliarde de euro pe an. Fără discuție ne afectează. Vor fi pierdute foarte multe contracte, foarte multe legături comerciale. Iar asta înseamnă business mai puțin atât pentru fermieri cât și pentru exportatorii noștri”.
Potrivit datelor Comisiei Europene, în ultimul sezon agricol România a livrat Uniunii 4,3 milioane de tone de porumb, fiind de departe cel mai mare exportator din Uniunea Europeană. Acum, recolta slabă de la noi poate pune în dificultate țări precum Spania ori Italia, unde ajungea mare parte din porumbul românesc.
Un român consumă în medie 29 de kilograme de mălai pe an
Cristina Cionga, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România: ”Anul a fost prost pentru porumb în general. Este un deficit de producție de 20% în Uniunea Europeană. Așadar, vestul Europei a fost ceva mai puțin afectat decât România. Dar un an slab, un an în care seceta a făcut ravagii și Uniunea va trebui să recurgă la alte surse de aprovizionare”.
În România, consumul intern este de aproximativ 7 milioane de tone de porumb anual. Mare parte din cantitate este destinată pentru hrana animalelor, însă nici consumul de mălai pentru mămăligă nu e de neglijat. Nu există magazin unde să nu fie la vânzare.
Larisa Antal: ”În acest magazin, prețul pentru o pungă de mălai pleacă de la 3 lei 50 și poate ajunge și la 8 lei, în funcție de cât de rafinat este produsul. Majoritatea sortimentelor pe care le vedeți aici sunt din porumb românesc, care anul acesta a fost mult mai puțin. Dintr-un pachet, care are undeva la un kilogram, pot ieși până la 20 de porții de mămăligă”.
Potrivit Institutului Național de Statistică, un român consumă în medie 29 de kilograme de mălai pe an.