Câți bani vor primi de la stat fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă
Fermierii care au avut de suferit din cauza secetei vor primi ajutor de la stat: 1.500 de lei pentru fiecare hectar uscat. Proiectul pus în dezbatere publică include doar culturile de toamnă.
Pentru porumb, unde specialiștii se așteaptă la o producție cu 40% mai mică decât anul trecut, nu s-a luat încă în discuție acordarea vreunui ajutor, pentru că nu s-a terminat recoltatul.
În curtea fermei din Ștefan cel Mare - Vaslui, Viorel Humă face bilanțul anului agricol. Ne spune că de pe 1.500 de hectare porumb nu a recoltat mai nimic, iar grâu a strâns jumătate din cât a adunat anul trecut.
Viorel Humă, fermier: „Noi avem terenurile amplasate pe șapte comune. Comunele dinspre sud au fost cele mai afectate. Acolo am avut un grad de dăunare de 90-95%.”
În toată țara, au fost afectate de secetă aproape 250.000 de hectare din culturile de toamnă: grâu, orz, orzoiacă, ovăz, secară și rapiță.
Culturi de toamnă afectate de secetă
Grâu: 189.049 ha
Orz, orzoaică, ovăz, secară: 30.154 ha
Rapiță: 26.805 ha
Sursa: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Potrivit proiectului de ordonanță pus în dezbatere de Ministerul Agriculturii, toți fermierii care au avut mai mult de 30% din producție afectată de secetă vor fi despăgubiți.
Cei mai mulți bani îi vor primi cei care au pierdut toată cultura, câte 1.500 de lei pentru fiecare hectar de pe care nu au strâns nimic. Tiberiu Stan, fermier în Iași, consideră ajutorul util, deși banii ar fi insuficienți.
Tiberiu Stan, fermier: „Unii fermieri pot să spună că valoarea investiției pe hectar este de 6.000 de lei, nu 1.500. Eu zic că este ceva... Puteau să nu dea nimic.”
Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor: „Este evident că nu acoperă costurile de producție, anul acesta vorbim în multe situații, de costuri de peste o mie de euro la hectar și chiar mai mult din cauza scumpirii îngășămintelor, dublarea costurilor la carburant, gaze, energie electrică.”
Ministerul Agriculturii nu a comunicat până acum ce ajutor vor primi fermierii care au suferit pierderi din cauza secetei la culturile de primăvară. Sunt locuri în țară unde la porumb, floarea soarelui și soia nu s-a încheiat recoltatul și nu există o situație finală a pagubelor.
Până acum, sunt afectate 600.000 de hectare. Pierderile cele mai mari sunt la porumb.
Culturi de primăvară afectate de secetă
Porumb - 347.713 ha
Floarea soarelui - 172.504 ha
Soia - 31.636 ha
Plante furajere - 28.930 ha
Sursa: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Cristina Cionga, Asociația Producătorilor de Porumb din România: „Nu vom ajunge probabil nici la 8,5 milioane de tone în acest an. România are în general o producție de 13-14-15 milioane de tone.”
Valoarea ajutorului pentru fermierii care au culturi de primăvara afectate de secetă urmează să fie stabilită de Ministerul Agriculturii în perioada următoare.