Seceta a afectat culturile de floarea soarelui: productia, la jumatate fata de anul trecut. Cu cat se poate scumpi uleiul
Pentru ca cerul nu a avut mila de pamantul nostru, din toamna, efectele secetei s-ar putea simti si in farfurii. Se anunta scumpiri la alimentele de baza, de la ulei, pana la carne.
De cateva zile, fermierii au inceput sa stranga de pe camp floarea soarelui si cei mai multi isi pun mainile in cap. Productia s-a injumatatit fata de anul trecut, iar in unele zone nici nu acopera costurile recoltarii, se plang oamenii. In aceste conditii, uleiul, de pilda, s-ar putea scumpi cu 10 procente. Si nu e singurul produs care va costa mai mult din cauza secetei.
In lipsa sistemelor de irigatii, seceta a parjolit culturile.
Dupa ce, in 2014, productia a fost una bogata, anul acesta, fermierii romani au cultivat peste un milion de hectare de teren cu floarea soarelui. A inceput recoltarea, dar, din pacate, agricultorii nu prea mai au ce sa culeaga. Estimarile arata ca vor strange cam jumatate din productia de anul trecut.
Dumitru Ani, fermier: "Nu a crescut, nu s-a dezvoltat, miezul mic mai e si sec. Anul acesta mergem pe pierdere."
Doi ani la rand Romania a obtinut cea mai mare productie de floarea soarelui din Uniunea Europeana. Daca in 2014 s-au recoltat 2,1 milioane de tone, acum fermierii fluiera a paguba.
"Stam si ne uitam... Nu e productie, nu e munca. E seaca, jumatate din ea e seaca, o ia vantul", spune alt fermier.
Efectele secetei se vor simti de la furca, pana la furculita, spun patronatele. Drept urmare, exista riscul sa se scumpeasca uleiul.
Emil Dumitru, Pro Agro: "Vor fi cresteri de pret, nu putem sa vorbim in cifre exacte, se vor vedea consecinte inclusiv in cosul saptamanal al consumatorului. Intre 5-10 la suta vor fi produse afectate de un pret mai mare."
In afara de floarea soarelui, productia lasa de dorit si la porumb. Si cele mai slabe rezultate sunt asteptate in Moldova, unde seceta extrema a distrus plantele de pe mii de hectare.
Toate aceste pierderi se vor resimti insa in cosul nostru. In timp ce agricultorii vor scumpi cerealele, fermierii vor face acelasi lucru in cazul carnii.