Se apropie un Paste trist pentru pensionarii saraci. Se imprumuta ca sa poata cumpara un cozonac

Dată publicare: 29-03-2012 19:12
Dată actualizare: 18-10-2012 17:01


Si Pastele acesta ii gaseste pe batranii Romaniei cu mana intinsa. Pe zi ce trece, pensionarii sunt tot mai saraci.

Asa ca, in disperare de cauza, ingroasa randurile la Casele de ajutor reciproc. S-au strans deja mii de cereri de imprumut, dar putini au curajul sa ceara mai mult de 1.000 de lei. Nici nu stiu daca vor folosi banii ca sa-si ia un cozonac si o pulpa de miel, sau ca sa isi plateasca datoriile de la intretinere.

Peste un an va implini 90 de ani. Firava la trup, a stat cateva zile cu capul plecat pe la ghisee. Asa s-a dus toata pensia de 300 de lei.

Pentru Pasti, are de ales intre o masa goala si noi datorii. Cere o mie de lei, pe care sa-i dea inapoi in 2 ani.

Bastonul si carnetul de membru sunt singurul sprijin pentru mii de varstnici.

La cereri sub 1.000 de lei, dobanda este de 2% pe an. Intre 1.000 si 4.000, poate urca pana la 14%. Administratorii au scazut si plafonul maxim, ca sa-i poata ajuta pe cat mai multi.

Chiar si asa, rata e, pentru unii, inrobitoare. Aceasta femeie va avea de dat 240 de lei pe luna, din pensia de 450 pentru ca a indraznit sa ia peste 3500 de lei iar in timp a adunat restante.

Ca inainte de fiecare sarbatoare, a fost instalata o urna in care se aduna fonduri pentru cei mai saraci pensionari. Ca banii sunt tot mai putini se vede si din ce s-a strans inauntru. O singura bancnota de 5 lei, in schimb multe monede, chiar si de 5 bani si un ban.

Dar pentru ei banii au alta valoare. Se bucura nespus, de pilda, cand primesc de la centru, pentru ca au adus un nou membru, 1 leu si 50 de bani. Fata de cat au de platit doar la intretinere, e aproape nimic. Se estimeaza ca intre 20 si 25 la suta dintre proprietari sunt acum datori.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO