Legea care schimba soarta bebelusilor abandonati in spitale. O campanie sustinuta de Stirile ProTV
Sute de femei isi abandoneaza in fiecare an bebelusii, imediat dupa nastere. Nici macar nu-i declara, pentru ca ei sa poata fi dati rapid in grija unor asistenti maternali.
Ii lasa in spital, iar medicii trebuie sa ii tina cel putin cateva luni, in timp ce politistii trebuie sa le gaseasca pe mame.
Din aprilie, cand va intra in vigoare o noua lege, un copil care nu este vizitat de nimeni timp de un an poate fi adoptat de cei care-si doresc sa fie parinti.
Stela este o femeie de 38 de ani care traieste pe strazi de multa vreme. A ramas insarcinata din intamplare si a nascut un baietel la Spitalul universitar din Bucuresti.
Dar a fugit din maternitate cateva zile mai tarziu. In urma ei, politistii au inceput investigatiile. Pentru ca bebelusul sa aiba o sansa la o viata normala, trebuia gasita mama.
Cazul acestei femei nu este singular. Zeci de mame procedeaza la fel ca ea. Isi abandoneaza copiii in maternitati si uita de ei.
Partea cea mai grea abia incepe. Sunt sute de cereri de adoptie pentru acesti copii. Numai ca procedura a fost pana acum greoaie. Politistii trebuie sa caute mama, tatal sau rudele pruncului.
Din fericire, din aprilie procedurile vor fi simplificate. In urma unei campanii sustinute de Stirile PRO TV, a fost schimbata legislatia.
Pana acum, dura 2 ani ca un copil sa intre in procesul de adoptie si asta numai dupa ce toate rudele erau identificate si isi dadeau acordul.
Acum, daca in certificatul de nastere al bebelusului parintii sunt necunoscuti, in 30 de zile el devine adoptabil.
In cazul in care mama si tatal sunt trecuti in acte, insa un an de zile nimeni nu se intereseaza de soarta copilului, cel mic poate fi dat spre adoptie.