Scolile de meseriași, fără elevi: "Am venit să termin 12 clase şi să mă duc la o facultate sau să plec din ţară"
Elevii care nu au mai prins în acest an un loc la liceu au de astăzi o şansă să se înscrie la şcolile şi colegiile profesionale.
Însă directorii instituţiilor se plâng ca nu sunt mulţi adolescenţii care vor să înveţe meserie. Asta, deşi patronii de companii îi sună să le ceară mecanici, tinichigii şi alţi meseriaşi pe care îi angajează de pe băncile şcolii cu salarii şi de 2.500 de lei.
Pe Ruxandra am găsit-o în fata Colegiului Tehnic Mircea cel Bătrân din Bucureşti. Recunoaşte că s-a înscris doar pentru că nu a mai prins un loc la un liceu de limbi străine.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Ruxandra: "Nu sunt prea multe de învăţat aici, nici o şcoală prea briliantă, dar se poate trăi. Nu am prins locuri în alte liceuri că nu am venit în perioada respectivă care trebuia şi am ajuns aici. Un an doi se rezistă aici. Aş fi vrut să mă duc la Dante Aligheri sau ceva de limbi străine, aici nu ai ce să înveţi, decât mecanică, să repari maşina.
Reporter: Şi o să repari?
Ruxandra: Nu. Am venit să termin 12 clase şi să dau BAC-ul şi să mă duc la o facultate eventual sau să plec din ţară."
La Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân, la a doua sesiune de admitere, care a început astăzi, s-au înscris doar 2 persoane. Mai sunt încă 100 de locuri libere la mecanică ori tinichigerie.
Nicoleta Gaidos, director: "Nu neapărat dacă au urmat un liceu tehnic înseamnă că este un domeniu care l-ar desconsidera de copil. Oferă burse suplimentare, posibilitatea angajării, carnet de conducere. nu ştiu ce şi-ar dori mai mult un părinte pentru copilul lui."
O bursă poate ajunge până la 925 de lei pe lună, elevii au asigurate cazarea, mâncarea şi transportul, iar la final sunt angajaţi. Nici la Colegiul Tehnic Dinicu Golescu nu a fost înghesuială. Clasa de operatori-roboti este practic fără elevi. Pe piaţa sunt foarte puţini muncitori specializaţi în aşa ceva şi au mare căutare.
Mona Rudnic, director colegiul tehnic Dinicu Golescu: "Agenţii economici cauta cu disperare forţa de muncă calificată, doresc să-i angajeze şi să lucreze cu un salariu de 2000-2500 de lei pe lună. Imediat după ce au absolvit."
După această a doua etapă de înscriere, care se termină pe 31 august, va urma încă una, între 4 şi 5 septembrie. În acest moment, din aproape 36.000 de locuri la şcolile profesionale, mai sunt disponibile 19.000