Scolile si-au dublat numarul de cantine in ultimul an. Cati bani scot elevii pentru un pranz cald
Strangeti cartile, inchideti caietele si haideti la masa! In ultimul an, numarul cantinelor scolare a crescut in Bucuresti, cu aproape 50 la suta.
Fenomenul nu are insa aceeasi amploare in tara, unde putini elevi isi permit sa dea intre 10 si 20 de lei pentru o ciorba si un fel de mancare. In timp ce unii directori se multumesc sa apeleze la o fima de catering, altii au angajat bucatari si se zbat sa obtina cel mai mic pret pentru hrana copiilor.
In ultimul an, 40 de scoli bucurestene au inchiriat spatii unor firme de catering. In noile sali de mese, scolarii iau pranzul cald, preparat de bucatari atestati.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
E drept, nu toti copiii isi permit un popas la cantina, in acest caz intre 10 si 20 de lei.
Legumele si carnea, cumparate en gros, costa la fel si in Bucuresti, si in Branesti. Si totusi, cu cat ne departam de Capitala, scade simtitor pretul meniurilor pentru elevi. O masa de pranz cu doua feluri, pe care am da la o scoala din Bucuresti cel putin 10 lei, costa aici 7.5 lei. Cu doar un leu mai scump decat daca hrana ar fi preparata acasa si de trei ori mai ieftin ca la restaurant. E drept, aici nu e un interes comercial. Bucatarii lucreaza pentru scoala.
Din pacate, putini directori se agita sa puna la punct o sala de mese, daca aceasta reprezinta si o sursa de profit. Asta, desi cantina scolara este, in alte tari, un mecanism eficient care asigura, macar la o masa, aportul optim de proteine si energie.
Mihail Cristescu, director liceu: "Sunt atestate sanitar-veterinar. Insistam pe fructe la desert."
Sute de mii de elevi asteapta ca masa calda si ieftina sa fie candva un drept al elevului, asa cum sunt in prezent laptele si cornul.
Acum 7 luni, Senatul a acceptat tacit un proiect prin care primariile si guvernul aveau sa finanteze impreuna cantine scolare. Totul a esuat, din lipsa de fonduri, de spatiu, dar mai ales de oameni tenace, care sa le ofere copiilor o alternativa la fast food-ul si chioscul cu dulciuri de langa scoala.