Aproape jumatate dintre adolescentii din Romania nu stiu sa citeasca. Ce risca parintii care nu isi trimit copiii la scoala

Ultimul update: Miercuri 25 Februarie 2015 00:05
Data publicarii: Joi 22 Ianuarie 2015 18:27
Categorie: Social

Parintii care nu isi trimit intentionat copiii la scoala, ori nu le pasa, risca 1.000 de lei amenda sau chiar sa sape santuri in folosul comunitatii.

Ministerul Educatiei spera ca prin noul regulament scolar sa reduca abandonul si sa creasca numarul celor care stiu sa scrie si sa citeasca.

Mariusica Paun a mers numai 4 ani la scoala, iar acum, la 14, a uitat cum se tine un pix in mana. Nu stie sa se semneze, iar alfabetul e greu. Elena a reusit sa isi scrie numele, dar cuvantul scoala ii da mari batai de cap. Parintii acestora sunt extrem de saraci. Daca directorul scolii ii va reclama la primarie, vor fi amendati cu pana la 1000 de lei, iar daca nu vor putea plati vor trebui sa lucreze in folosul comunitatii.

"Nu avem imbracaminte, nu avem incaltaminte, am 7 copii, suntem amarati. Casa pica pe noi. Cu ce?", a spus un parinte, Georgeta Scarlat.

"Incercam sa ii speriem, cel putin sa fie speriati sa vina la scoala", a spus Nicolae Dima, primarul din Barcanesti, Prahova.

In Romania, primele zece clase fac parte din invatamantul obligatoriu. Rata abandonului scolar este insa in continua crestere. Un raport european arata ca Romania este codasa Uniunii la capitolul alfabetizare. 40% dintre adolescenti nu stiu sa citeasca, dublu fata de media europeana.

"Fenomenul este mult mai mare in anumite comunitati si de abandon scolar si in special la familiile cu probleme financiare sau la familiile dezorganizate", spune Petre Nachila, ISJ Prahova.

"Este o masura, consider eu, benefica in cadrul noului regulament, dar care va fi foarte greu de pus in aplicare in astfel de comunitati. Va dati seama ca prioritar va fi sa isi asigure hrana, haine si apoi amenzile care vor fi date, deci va fi foarte greu", a spus Florin Moraru, directorul unei scoli din Sacele.

Regulamentul arata ca daca elevul are peste 10 absente nemotivate, iar parintii nu se arata interesati de situatia scolara a copilului, unitatea de invatamant poate semnala cazul primariei, care poate lua masura sanctionarii.

Matricola din povestile parintilor se intoarce din nou in scoli. Semnele distinctive pe care vor trebui sa le poarte elevii
Matricola din povestile parintilor se intoarce din nou in scoli. Semnele distinctive pe care vor trebui sa le poarte elevii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Instanta
Femeie din Iași, internată la psihiatrie după ce și-a amenințat cu moartea soțul și copilul de 2 ani
Au angajat roboți să aibă grijă de vaci, pentru că nu găsesc personal. ”Nu trebuie să stai cu gura pe ei”
Elevii din mai multe județe au rămas fără corn și lapte. ”Stau flămânzi până seara”
”Mi-a zis `tu ești țigan, nu ai ce căuta la acest liceu`”. Studiu îngrijorător despre profesorii români
Concurs anticorupție ”Civic Avengers”. Premiul: o cafea cu președintele Klaus Iohannis
Arafat vrea ca populația să fie pregătită pentru un dezastru: Să știm cum să reacționăm
visuri la cheie
”Visuri la cheie”. O fetiță și bunica ei, cu o poveste tragică de viață, au primit o casă construită de la zero
Tartă cu ciocolată și zmeură, o rețetă sănătoasă propusă de Elena Lasconi
Legendara CC-Catch concertează la Cluj. Mesajul transmis românilor de artistă
Mesajul transmis de un copil de 7 ani, părăsit de mamă. Trăiește într-o sărăcie cruntă
Motivul pentru care un tânăr spaniol a decis să aleagă Iașiul pentru bursa Erasmus
Exercițiu pentru testarea reacției la accidente. Câți au oprit să ajute