Aproape jumatate dintre adolescentii din Romania nu stiu sa citeasca. Ce risca parintii care nu isi trimit copiii la scoala

22-01-2015 18:27


Parintii care nu isi trimit intentionat copiii la scoala, ori nu le pasa, risca 1.000 de lei amenda sau chiar sa sape santuri in folosul comunitatii.

Ministerul Educatiei spera ca prin noul regulament scolar sa reduca abandonul si sa creasca numarul celor care stiu sa scrie si sa citeasca.

Mariusica Paun a mers numai 4 ani la scoala, iar acum, la 14, a uitat cum se tine un pix in mana. Nu stie sa se semneze, iar alfabetul e greu. Elena a reusit sa isi scrie numele, dar cuvantul scoala ii da mari batai de cap. Parintii acestora sunt extrem de saraci. Daca directorul scolii ii va reclama la primarie, vor fi amendati cu pana la 1000 de lei, iar daca nu vor putea plati vor trebui sa lucreze in folosul comunitatii.

"Nu avem imbracaminte, nu avem incaltaminte, am 7 copii, suntem amarati. Casa pica pe noi. Cu ce?", a spus un parinte, Georgeta Scarlat.

"Incercam sa ii speriem, cel putin sa fie speriati sa vina la scoala", a spus Nicolae Dima, primarul din Barcanesti, Prahova.

In Romania, primele zece clase fac parte din invatamantul obligatoriu. Rata abandonului scolar este insa in continua crestere. Un raport european arata ca Romania este codasa Uniunii la capitolul alfabetizare. 40% dintre adolescenti nu stiu sa citeasca, dublu fata de media europeana.

"Fenomenul este mult mai mare in anumite comunitati si de abandon scolar si in special la familiile cu probleme financiare sau la familiile dezorganizate", spune Petre Nachila, ISJ Prahova.

"Este o masura, consider eu, benefica in cadrul noului regulament, dar care va fi foarte greu de pus in aplicare in astfel de comunitati. Va dati seama ca prioritar va fi sa isi asigure hrana, haine si apoi amenzile care vor fi date, deci va fi foarte greu", a spus Florin Moraru, directorul unei scoli din Sacele.

Regulamentul arata ca daca elevul are peste 10 absente nemotivate, iar parintii nu se arata interesati de situatia scolara a copilului, unitatea de invatamant poate semnala cazul primariei, care poate lua masura sanctionarii.

VIDEO PROTVPLUS.RO