Schiul de tura, noul sport care devine tot mai popular in Romania. Senzatiile nebune pe care le aduce si care sunt riscurile
Pe carari neumblate de munte, printre brazi si stanci, in zapada afanata care trece de 1 metru, cativa schiori isi forteaza limitele si norocul.
Practica schiul de tura in afara pistelor, un sport extrem care capata din ce in ce mai multi adepti si la noi in tara. Iti trebuie mult curaj, dar si pricepere, ca sa urci pana la 2.000 de metri in Retezat si sa cobori apoi in viteza printre stanci si copaci cazuti. Odata ce au incercat o asemenea experienta, nu se mai pot intoarce la banala partie.
Daca va tenteaza, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de echipament special, care costa si cu 1000 de lei mai mult decat cel clasic. "Pielea de foca" este un element obligatoriu.
"Acest material rezista la urcare pentru ca are suprafata asta cu aceste fire puse in raspar si mai e partea asta care are un lipici care se ataseaza pe talpa schiului", explica ghidul.
Fiti siguri ca stiti sa schiati extrem de bine si ca aveti o pregatire fizica pentru efort mare. In principu aveti nevoie si de un ghid care percepe intre 80 si 100 de euro.
"Greu e daca nu esti pregatit putin fizic si tehnic pentru a schia in zapada cum e aici afanata sau gheata", a spus ghdul Sorin Sanda.
"Schiul de tura e chiar o evadare din zona cu aglomeratie. Zapada este superba, peisajele sunt extraordinare", a spus un turist, Alexandru Adrian.
"Schiul de tura pentru mine e cea mai mare inventie. Sa urci pana pe varful muntelui si de acolo sa schiezi pe zapada mare in pulbere e mai mult decat libertate", a spus alt turist, Gigi Pancu.
Ghizii va sfatuiesc si sa alegeti totusi trasee care includ si cabane deschise pentru cazare, altfel riscati enorm.