Schimbarea la fata a Capitalei provoaca scandal intre consilieri. LISTA proiectelor ce se bazeaza pe venituri "ireale"
Bugetul Capitalei pe 2014 a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti cu 14 amendamente, fiind votat favorabil de consilierii PSD si PNL, in timp ce consilierii PDL s-au abtinut la vot.
A fost o zi tensionata la Primaria Capitalei din cauza bugetului pe 2014, supus votului consilierilor generali. "Este un fals si se bazeaza pe venituri ireale", spun o parte dintre membrii consiliului, care cred ca banii nu sunt bine impartiti.
Bugetul a fost contestat si de ONG-uri, care se tem ca anul acesta Capitala se va transforma intr-un mare santier. Fondurile par insuficiente pentru finalizarea proiectelor propuse.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Consilierii PDL au boicotat bugetul Primariei generale pe anul 2014. In viziunea lor sumele nu sunt transparente.
"Bugetul in ansamblu e un fals. Bugetul propus de Sorin Oprescu se bazeaza pe venituri ireale, care nu exista", a declarat Mircea Raicu, consilier PDL.
In principiu e vorba despre un buget general de peste 5 miliarde de lei. Din care 200 de milioane vor merge catre investitii noi. Edilii si-au propus sa reabiliteze noi bulevarde si sa construiasca pasaje subterane si supraterane.
Printre proiectele contestate se afla si lucrarile de largire la soseaua Fabrica de Glucoza.
Edilii insista cu privire la importanta largirii soselei de la 2 la 4 benzi, pentru ca asta ar fluidiza traficul in zona de nord. Mai ales ca pe aici vor intra in Bucuresti o mare parte din masinile de la autostrada A3.
Numai aici cateva zeci de milioane de lei se vor cheltui pentru exproprieri.
Si celebrul tunel de sub Palatul Parlamentului starneste controverse. E vorba despre al doilea tronson al diametralei Buzesti-Berzei-Uranus, care ar face ca 5000 de mp din Parcul Izvor sa dispara.
In paralel cu proiectele publice controversate, ONG-urile arata cu degetul si spre unele private. Chiar daca nu se fac din banii primariei, acestea ar incalca regulile de urbanism.
De pilda, in zona Dorobanti urmeza sa se ridice un turn de 43 de metri si alte cladiri moderne. Interesant este ca renumita arhitecta Zaha Hadid s-a aratat interesata acum 4 ani de acest proiect.
Autoritatile au considerat insa ca propunerea este mult prea extravaganta, iar turnul il are acum ca arhitect pe Dorin Stefan.
1000 de oameni din zona nu vad insa cu ochi buni proiectul.
Un alt proiect disputat e un bloc ce ar putea fi ridicat vis-a-vis de Ateneul Roman in locul fostului restaurant Cina, monument istoric. Acesta ar urma sa aiba 22 de m inaltime, iar membrii societatii civile se tem ca ar putea umbri frumusetea Ateneului Roman.
Intr-un final, proiectul de buget a fost votat cu toate amendamentele propuse.
Primarul Capitalei Sorin Oprescu a aratat ca aproximativ 32% din bugetul pe 2014 este reprezentat de investitii, in special pentru cele incepute deja, alte 48 de procente reprezentand sume pentru protectia sociala, aici fiind incluse si sumele alocate subventiilor pentru transport si pentru caldura.
Pentru investitii in unitatile de invatamant, respectiv pentru programul de reabilitare cofinantat de BEI, sunt prevazuti 120 de milioane de lei.
La capitolul Sanatate sunt alocati 5,26 milioane de lei pentru modernizarea si echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului de Copii "Victor Gomoiu" si 6,34 milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea si echiparea Spitalului de Ortopedie Foisor.
Dintre obiectivele deja finalizate, dar care vor mai primi bani pentru alte lucrari, Arena Nationala are prevazuti 7,7 milioane de lei. Sala multifunctionala din incinta complexului sportiv "Lia Manoliu" are alocati 40 de milioane de lei, Academia de Tenis - 5,85 milioane lei, iar pentru refacerea si modernizarea Patinoarului Flamaropol sunt alocati sase milioane de lei.
Anul trecut, bugetul general al Capitalei a fost de 4,52 miliarde de lei, din care 3,8 miliarde de lei pentru bugetul local. In toamna, bugetul a fost rectificat negativ.