Scenariul negru post-BAC pentru universitati. Din 106 ar putea ramane doar 35. Ce solutii exista
Universitatile private, ramase cu locuri goale, au gasit o metoda sigura de a colecta taxe. Pentru ca sunt prea putini absolventii care au luat bacalaureatul si se pot inscrie la facultate, rectorii vor sa infiinteze scoli postliceale.
Aici sunt acceptati si absolventii fara diploma. Tot ca sa supravietuiasca in lipsa de studenti, altii ofera cursuri platite de recalificare.
Degeaba au incercat profesorii sa ii atraga pe absolventiI de liceu care au luat bacul cu taxe mai mici si plata in rate. Degeaba au facut meditatii gratuite cu cei care au picat in speranta ca vor trece in a doua sesiune. Pur simplu sunt de trei ori mai multe locuri in universitati decat numarul celor care se pot inscrie.
La infiintarea unei postliceale se gandeste si rectorul universitatii Mihail Kogalniceanu din Iasi. Mai ales ca taxele sunt similare cu cele de la facultate: in jur de 2300 de lei pe an. Iar la final iesi cu o calificare in domeniul sanitar, alimentar, constructii, transporturi sau mecanica si nu mai dai Bac-ul.
Chiar daca se deschid postliceale, concurenta va fi mare si aici. Exista deja 74 de stat si alte 134 private. Asa ca solutiile s-ar putea sa fie doar de moment. In timp se vor cerne universitatile bune de cele interesate doar de bani.
Cele mai negre previziuni ale specialistilor spun ca in cinci ani o sa ramana 20 de universitati de stat si 15 particulare din 106 in prezent.
Planul de zile negre la Dimitrie Cantemir ataca insa salariile profesorilor. Care vor fi mai mici, odata cu interdictia de a avea mai mult de doua norme. Cum inscrierile se fac pana la sfarsitul lunii, conducerea inca mai spera sa se ocupe locurile din moment ce au deschis noi facultati care stiau ca se cauta.