Teste de evaluare nationala in 2 saptamani. Ce se va intampla cu notele si ce clase sunt vizate
Ministerul Educatiei isi propune sa asigure, incepand cu anul scolar 2011-2012, un instrument de diagnoza pentru orientarea actiunilor ulterioare ale cadrului didactic prin adecvarea la nevoile reale ale elevului.
In acest scop, in unitatile din invatamantul preuniversitar se administreaza teste de evaluare initiala.
Centrul National de Evaluare si Examinare a elaborat modele de teste pentru evaluarea initiala, insotite de baremele de evaluare si de notare, precum si de precizari referitoare la specificul testelor.
Modelele au caracter unitar si orientativ. Ele au fost publicate joi, 15 septembrie 2011, si pot fi vazute pe site-ul http://subiecte.edu.ro/2012/.
Cadrele didactice elaboreaza si valideaza, la nivelul colectivului de catedra/comisie metodica, teste de evaluare initiala avand ca reper modelele postate.
Pentru disciplinele de pregatire profesionala la care exista continuitate in planul-cadru, evaluarea initiala se desfasoara la inceputul semestrului intai, fiind precedata de doua saptamani de recapitulare.
In cazul celorlalte discipline, care se afla in primul an de studiu pentru elevi, evaluarea initiala se poate desfasura imediat dupa lectiile introductive. In acest caz, testul initial va fi unul preponderent atitudinal, dar va cuprinde si itemi prin care se evalueaza competente formate anterior, dar care vor sprijini realizarea obiectivelor prevazute in programa.
Rezultatele obtinute in urma evaluarii nu se trec in catalog, se comunica elevilor si parintilor si nu se fac publice.
Prin administrarea evaluarii initiale la clasele a II-a - a XII-a/a XIII-a se stabileste un punct de referinta in vederea compararii cu rezultatele Evaluarii Nationale la clasa a VIII-a si a examenului de bacalaureat din anul 2012, precum si cu rezultatele evaluarilor sumative viitoare de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, prevazute in Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011.