Scandalul Oltchim. Sute de angajati protesteaza ca nu si-au luat salariile. Directorul a demisionat

×
Codul embed a fost copiat

Peste 300 de angajati ai Oltchim Ramnicu Valcea au declansat protestele, miercuri, fata de intarzierea luarii unei decizii in privinta situatiei combinatului. De asemenea, directorul companiei, Constantin Roibu, a demisionat din conducere.

Peste 300 de angajati ai Oltchim Ramnicu Valcea au declansat protestele, miercuri, fata de faptul ca nu si-au primit banii si bonurile de masa de doua luni. Ei solicita de urgenta vizita premierului Victor Ponta.

Liderul sindical Mihai Diculoiu a declarat ca este vorba despre un protest spontan fata de situatia in care se afla combinatul, sustinand ca se urmareste "lichidarea societatii". De asemenea, el a spus ca angajatii combinatului nu si-au mai primit salariile si bonurile de masa de doua luni.

"Este un protest spontan, protestul disperarii. Suntem in dezastru, combinatul moare. Directorul general, domnul Constantin Roibu si-a inaintat demisia pentru ca asa se pare ca i s-a cerut. Nicio promisiune de la Bucuresti nu s-a concretizat. Privatizarea nu credem ca va avea vreun succes, toate semnele sunt ca se grabeste lichidare societatii. Nu mai avem curent, nu avem salarii si bonurile de masa de doua luni luate", a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Salariatii cer ca premierul Victor Ponta sa vina la Ramnicu Valcea pentru a vedea situatia cu care se confrunta combinatul. "Cerem domnului Ponta sa vina aici la Ramnicu Valcea. Asteptam ca primul-ministru, ministrul Economiei si cel al Finantelor sa vina la Ramnicu Valcea sa rezolve problema Oltchimului ca acesta sa poata functiona la 65% din capacitate, iar privatizarea sa fie una reala, in sistem integrat, cu Arpechim Pitesti. Fiecare sectie a iesit spontan sa protesteze, urmand ca in cursul zilei de azi sa vedem ce o sa facem, le-a ajuns cutitul la os si angajatii combinatului sa iasa in strada", a mai spus Diculoiu.

Citește și
Oltchim
Tsunami ajunge la Valcea! Ce schimbari se vor produce la Oltchim
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

La un moment dat, pe parcursul protestului, salariatii au intrat in pavilionul unde se afla conducerea pentru a vorbi cu managerul general Constantin Roibu. "Autoritatile locale au transmis Guvernului ca masurile acceptate de Guvern pentru redresarea situatiei de pe Platforma Chimica nu au fost aplicate pana la capat. Este vorba, pe de o parte, de acordarea de catre stat a unei garantii de performanta pe baza careia Oltchim sa poata contracta cei 40 de milioane de euro necesari pentru asigurarea capitalului de lucru. Pe de alta parte, alta masura aprobata, dar nefinalizata, consta in majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia in actiuni a creantei AVAS detinuta la societate, masura la care, de altfel, s-a renuntat in ultimul moment prin schimbarea brusca a procedurilor de privatizare", a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Diculoiu a precizat ca din aceste motive Oltchim a ajuns in situatia de a-si opri activitatea, deoarece nu-si poate achita obligatiile minimale banesti, precum biletele la ordin ajunse la scadenta, drepturile salariale restante sau dobanzile bancare, spre a evita blocarea integrala a conturilor societatii.

Presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Calea, a intervenit pe langa conducerea CET Govora pentru ca termocentrala valceana sa furnizeze energie electrica combinatului Oltchim pana la privatizare, deoarece "combinatul trece prin cea mai nefasta perioada din existenta sa ca agent economic de top al judetului."

"Oprirea furnizarii de energie electrica acum inainte de privatizare ar distruge combinatul si nu ar face decat sa fie vandut ca fier vechi. Sunt instalatii care odata racite s-a terminat. Este mai mult decat necesar ca Oltchim sa poata produce pana la data privatizarii, care odata facuta cu un investitor strategic, sa schimbe complet datele problemei", a declarat Ion Calea.

La sfarsitul lunii august, aproximativ 300 de angajati ai Diviziei Petrochimice Bradu din cadrul Combinatului Oltchim au protestat fata de decizia de trimitere in somaj a peste 500 angajati. Ulterior, conducerea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea a renuntat la planul de a trimite in somaj tehnic 506 angajati, in perioada 27 august - 30 septembrie.

Compania Oltchim va fi privatizata in luna septembrie, la cererea Fondului Monetar International. Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania PCC SE, inregistrata in Germania (cu 18,3% din titluri) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie (14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services).

Roibu a demisionat din functia de director general al Oltchim, pozitie ocupata mai mult de 20 ani

Constantin Roibu a demisionat din functiile de director general, pozitie ocupata timp de 21 de ani, si membru al Consiliului de Administratie al Oltchim (OLT), ca urmare a propunerii sefului OPSPI, Remus Vulpescu, de inlocuire a managementului combinatului chimic.

Roibu s-a aflat la conducerea Oltchim din 1991, ocupand, de atunci, functii de director general, manager, administrator unic si presedinte al Consiliului de Administratie. El a fost inlocuit din functia de presedinte CA al Oltchim in luna septembrie a anului trecut.

Ponta cere angajatilor Oltchim sa nu sperie investitorii; ministrul Pop va discuta cu protestatarii

Premierul Victor Ponta a dat asigurari ca Guvernul cauta un investitor pentru Oltchim si a facut apel la angajatii companiei sa nu sperie investitorii, aratand ca ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, se va deplasa la Ramnicu Valcea pentru a discuta cu protestatarii.

Ponta a afirmat ca Guvernul "munceste de ceva timp" pentru gasirea unui investitor care sa preia Oltchim si sa asigure locurile de munca si buna functionare a Oltchim, Arpechim si altor societati care depind de combinat. "Vreau sa cred ca oamenii inteleg ca nu trebuie sa speriem investitorii acum. Ar fi un lucru foarte rau ca ambii investitori care si-au declarat interseul sa vada in miscarile de protest un semn negativ si sa plece de acolo", a spus Ponta.

Ponta: Chitoiu raspunde cu "capul, viata si tot" pentru privatizarea Oltchim

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, raspunde cu "capul, viata si tot" pentru privatizarea Oltchim si ca exista doua mari companii, din "zone geografice total diferite", interesate sa preia combinatul chimic.

"Aici, domnul ministru Chitoiu, stiti, raspundeti - capul, viata si tot - de succesul operatiunii de privatizare de la Oltchim. Din fericire, nu avem unul, ci doua mari companii. Ne speriasem la un moment dat ca nu vine nimeni. Au venit doua mari companii, din doua zone geografice total diferite, ca sa spun asa. Important este ca sa avem un succes pe aceasta tema, sa salvam locurile de munca, sa dam un mesaj pentru toata zona, Arges - ca e vorba de Arpechim -, ca pastram locuri de munca si de fapt cream noi locuri de munca prin investitii", a declarat Ponta la inceputul sedintei de Guvern.

El a aminitit ca marti a avut o discutie cu reprezentantii companiilor Exxon Mobile si OMV Petrom, care l-au informat ca vor continua investitii anuntate de pana la un miliard de dolari si ca la sfarsitul lunii septembrie OMV Petrom va pune in functiune o alta investitie de 500 milioane euro.

Presedintele Traian Basescu a primit si el, marti, delegatia companiilor Exxon Mobil si OMV-Petrom.

In urma cu doua saptamani Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, o optiune de cumparare de active ale rafinariei Arpechim, exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim. Data licitatiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilita pentru 18 septembrie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Au aparut primele semne ale reinstalarii recesiunii. Combinate inchise, mii de oameni trimisi acasa
Au aparut primele semne ale reinstalarii recesiunii. Combinate inchise, mii de oameni trimisi acasa

Tot mai multe indicii arata ca economia noastra a intrat din nou in recesiune. Consumul de energie electrica a scazut in primele trei luni ale anului, semn ca fabricile si uzinele au incetinit productia.

Tsunami ajunge la Valcea! Ce schimbari se vor produce la Oltchim
Tsunami ajunge la Valcea! Ce schimbari se vor produce la Oltchim

Oltchim ar putea fi lovita de un seism de mare intensitate, care va produce schimbari majore atat la nivelul conducerii clubului, cat si la nivelul echipei.

Ministerul Economiei:Procedurile pentru privatizarea Oltchim au inceput
Ministerul Economiei:Procedurile pentru privatizarea Oltchim au inceput

Ministerul Economiei a anuntat ca va achizitiona in acest an servicii de consultanta pentru privatizarea combinatului chimic, iar trecerea acestuia in proprietate privata va avea loc in prima jumatate a anului 2012.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.