Scandal în Sfântu Gheorghe, după ce Primăria a decis să construiască o pistă de biciclete
Este scandal în cea mai frumoasă zonă din Delta Dunării, în localitatea Sfântu Gheorghe.
Decizia primăriei de a construi o pistă pentru biciclete, cu plăci din roci vulcanice prinse în beton, chiar printre dunele de nisip din aria protejată, a stârnit furia organizaţiilor care luptă pentru protejarea ecosistemului, unic în Europa. În timp ce ecologiştii susţin că Delta va fi betonată, autorităţile locale consideră că cei care vor dori să meargă, în continuare, cu tălpile goale prin nisipul fin, ar trebui să-şi găsească alte poteci.
Pista de biciclete de 4 milioane şi jumătate de euro - bani europeni - va traversa 6 kilometri din rezervaţia Deltei Dunării - o zonă protejată. Potrivit proiectului, calea de rulare începe din localitatea Sfântu Gheorghe şi se opreşte într-o parcare care urmează să fie betonată, lângă Dunăre.
Ecologiştii sunt de părere că în acest fel teritoriul rezervaţiei va fi afectat iremediabil.
„Atât timp cât eu construiesc o pistă de biciclete într-o zonă inundabilă, atât timp cât folosesc materiale care nu sunt specifice zonei, atât timp cât autorizaţiile de mediu se dau un pic mai pe lângă lege şi nu cum spune legea actuală, avem o problemă”, spune Cătălin Țibuleac, de la Asociația Delta Dunării.
„Fiind într-o zonă atât de specială, patrimoniu UNESCO, patrimoniu naţional, dezvoltarea trebuie făcută cu mare grijă în sensul în care să nu stricăm ceea ce avem de foarte mare preţ şi pentru care turişti din toată lumea dau bani mulţi să se ducă şi să vadă o zonă care îşi păstrează tradiţia şi patrimoniul cultural”, spune Dragos Anastasiu, proprietarul unui complex turistic.
Pe ecologişti cel mai mult îi deranjează că pista de biciclete va fi realizată din roci vulcanice care vor prinse în beton.
"Introducerea soluţiei din piatră este o soluţie şi ineficientă pe termen mediu şi lung pentru că trece printr-o zonă inundabilă şi după cum ştim piatra pusă pe nisip se mişcă şi nu rezită în timp”, spune Theodor Frolu, de la Asociația Rowmania.
Administraţia locală, de cealaltă parte, susţine că pista pentru biciclete nu va afecta mediul. O reacţie a avut şi Institutul Naţional pentru Dezvoltarea Deltei Dunării.
Reprezentii instituţiei le-au sugerat celor cărora le place să umble desculţi prin nisip să caute alte poteci.
„Dacă doar declară şi spun că sunt sau nu de acord chiar nu mă interesează dacă nu zic o soluţie tehnică şi să ne zică cu ce noi, care este motivul pentru care noi distrugem, ca noi nu înţelegem. Sunt vorbe aruncate în vânt! Funcţia tehnică a fost gândită de aşa manieră să nu deranjăm zona de mediu”, spune Valentin Sidorencu, primarul din Sfântu Gheorghe.
Construcţia pistei de biciclete ar trebui să înceapă anul viitor. Până atunci ecologiştii speră să convingă autorităţile să renunţe la plăcile din rocă vulcanică prinse în beton şi să folosească lemn, nisip sau orice alt material care nu afectează ecosistemul Deltei Dunării.