Satul in care localnicii pretuiesc traditiile si pastreaza arhitectura zonei. Mii de turisti viziteaza anual localitatea
Ciocanesti, satul-muzeu din inima Bucovinei, devine de la an la an un loc vizitat de mii de turisti. Succesul i-a invatat pe localnici sa pretuiasca mostenirile si traditia: casele lor, impodobite cu motive populare, sunt parca desprinse din povesti.
La ei in sat nimeni nu are voie sa construiasca dupa cum il taie capul, asa cum se intampla in alte parti. Arhitectura zonei trebuie respectata cu orice pret.
Situata la 20 de kilometri de Vatra Dornei, langa Muntii Suhard, comuna Ciocanesti aduna in fiecare an tot mai multi turisti care vin sa admire cele aproape 700 de case decorate cu motive traditionale. Chiar daca este un simplu sat de munte, locuitorii au facut din el o atractie de neratat pentru cei care ajung in zona.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
"Puii", asa cum mai sunt numite motivele populare de pe fatadele caselor, au facut din localitate un adevarat muzeu in aer liber, cu iz de secol XIX. Chiar si politia, scoala sau alte institutii publice sunt decorate traditional. Localitatea a fost desemnata de doua ori, inclusiv anul trecut, "Satul Cultural al Romaniei" de catre ambasada Frantei. Succesul turistic i-a facut pe oameni sa inteleaga potentialul zonei. Asa ca tot mai multi aleg sa isi puna pe constructiile noi motive traditionale si respecta arhitectura locului cu strictete. Imbucurator este faptul ca si tinerii au preluat traditia si isi fac casele noi la fel.
Radu Ciocan, primar comuna Ciocanesti: "Atunci cand vin sa ridice certificatul de urbanism, le recomandam ca la finalul constructiei sa fie impodobita cu acesti pui, cum le numim noi."
Satul are si o alta traditie: incondeiatul oualor. Si in fiecare an aici are loc un festival al oualor pictate. Peste 20 de femei sunt experte in aceasta tehnica migaloasa, ce presupune desenul, cufundarea intr-o baie de culoare si imbracarea modelului intr-o camasa de ceara.
In localitate exista si un muzeu cu o colectie impresionanta de oua incondeiate dar si unul etnografic cu unelte vechi de sute de ani.