Satul din Romania in care oamenii traiesc mai bine ca la oras: "Avem de toate!" Secretul bunastarii comunei Cristian, Brasov

Ultimul update: Joi 02 Februarie 2017 00:02
Data publicarii: Luni 30 Ianuarie 2017 19:15
Categorie: Social

O fabrica mare si o primarie eficienta - de asta ar avea nevoie fiecare sat din Romania ca sa asigure bunastarea locuitorilor sai. Avem si un exemplu concret.

La Cristian, in judetul Brasov, companiile care isi platesc impozitele in localitate aduc in visteria comunei aproape 6 milioane de euro. Cu acesti bani, mai multi decat are primaria din orasul Rasnov, de pilda, responsabilii au reparat strazile, canalizarea, scoala, au facut un dispensar si chiar un festival cultural de mare tinuta.

Samanta bunastarii comunei Cristian incolteste in campurile de la marginea satului. Fabricile ridicate aici au adus milioane de euro primariei. Pe ce se duc banii? Pe arta, de exemplu. Tavanul salii de sport din scoala a ascuns pana anul trecut o adevarata comoara, o pictura murala de aproape 200 de ani.

Remus Ciutan, profesor de geografie: "Tot peretele era alb, a fost zugravit cu var, dar pe alocuri sarise vopseaua si se putea vedea ca dedesubt este ceva special."

Alex Cretu, consilier local: "Restaurarea a costat 50.000 de euro. In momentul de fata, da, este sala de sport, dar urmeaza sa o transformam in biblioteca si sala de lectura."

La scoala, elevii primesc masa calda, gratuit.

Elvira Geana, localnica: "Exista de toate, avem scoli, avem dispensare moderne, tot ce ne trebuie. Acuma vad ca s-a bagat si mancare la copii, la scoala. Suntem foarte multumiti!"

Aproape 100.000 de euro s-au dus anul trecut pe un festival de cultura care a dus faima comunei. Exact pe locul unde asta vara concerta Felicia Filip si se jucau piese de teatru cu Iures si Malaiele, Primaria a amenajat acum un patinoar.

Ioana Buzica, administratorul patinoarului: "Pentru copii este gratuit, pentru toata lumea este gratuit. Si patinele se inchiriaza gratuit."

Desi nu are obiective turistice de renume, Cristianul are un centru de informare cu program zilnic si om pregatit sa te indrume. In vechiul sat sasesc, mare parte dintre case au fost renovate.

Tinerii trebuie atrasi in comuna iar primaria are si pentru asta un plan.

Gicu Cojocaru
, primarul comunei Cristian: "Dorim sa cumparam 5 hectare de teren pe care sa il dezmembram si sa il repartizam tinerilor casatoriti. 100 de tineri dorim sa beneficieze de aceste loturi, sa isi construiasca o casa."

Un parc de agrement, inca o gradinita si o scoala profesionala, care sa pregateasca angajati pentru companiile care aduc banilor la buget - sunt proiectele pe termen scurt ale administratiei.

Satul in care turistii isi pot sarbatorile ca in copilarie.
Satul in care turistii isi pot sarbatorile ca in copilarie. "Peisaj de vis: munti albi, padurea alba"
FULLSCREEN
Satul din Romania in care oamenii traiesc mai bine ca la oras: "Avem de toate!" Secretul bunastarii comunei Cristian, Brasov
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
mos craciun
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
alistmagazine
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”