Șase români au primit o viață nouă, după moartea unui bărbat din Timișoara. Cum a fost posibil
În urma unui accident rutier cumplit, în care un bărbat de 52 de ani din Timișoara a fost grav rănit, gestul familiei a redat speranța altor șase pacienți care aveau nevoie urgentă de un transplant.
După mai multe zile la Terapie Intensivă, bărbatul nu a mai putut fi salvat. Doborâte de durere, rudele au avut, totuși, puterea să își dea acordul pentru prelevarea de organe.
A urmat un adevărat maraton pentru viață, în care mai multe echipe medicale au reușit cu succes intervențiile.
Medicii de la Spitalul Județean Timișoara au încercat din răsputeri să îl salveze pe bărbatul de 52 de ani. Din păcate, au fost nevoiți să anunțe familia că pacientul nu mai are nicio șansă.
Chiar și în acele momente crunte, rudele au avut tăria să se gândească și la cei care speră la o viață normală și se află, de ani de zile, pe listele de așteptare pentru un transplant.
Georgiana Bobouțanu, medic specialist ATI: ”A suferit un traumatism cranio cerebral, accident rutier, din păcate pentru el nu s-a mai putut face nimic, iar cu bunăvoința familiei și cu un gest pe care îl salutăm, le mulțumim pe această cale, s-a reușit această prelevare. A plecat cordul la București, ficatul tot la București, corneea de asemenea, iar rinichii la Cluj”.
Transplanturi în București și Cluj
Acum, un bărbat de 43 de ani, care se afla în stare critică, a primit inima. Transplantul de cord a avut loc la clinica de Chirugie Cardiovasculară Floreasca, iar intervenția a fost un succes, spun medicii.
Un alt pacient de 63 de ani va putea spune că s-a născut a doua oară, după transplantul făcut la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni.
În timpul aceluiași maraton de intervenții chirurgicale, la Cluj alte două persoane au fost compatibile pentru transplantul renal.
Dr. Iacob Gheorghiță, purtător de cuvânt ICUTR Cluj-Napoca: ”Cele două transplanturi renale care au fost efectuate la noi au fost efectuate de la un donator de 52 de ani de la Timișoara. Grup sanguin B. E ceva mai rar. La doi pacienți de 52 de ani, unul din Maramureș, unul din Covasna. Amândouă transplanturile au decurs bine. Pacienții sunt pe ATI. Ce este de știut, este că s-au făcut 72 anul acesta”.
Și corneele au adus speranță altor doi pacienți.