Un transplant de inimă i-a oferit unei adolescente o nouă viață. „Abia aștept să mă întorc la școală”
O adolescentă de 16 ani poate să înceapă o viață nouă, după ce inima unui băiat cu un an mai mare, dar aflat în moarte cerebrală, a ajuns la ea.
Pacienta avea probleme cardiace grave, și se afla pe lista de transplant, cu indicație imediată.
Din păcate, numărul donatorilor de organe din România este extrem de mic, prin comparație cu cel al bolnavilor în stare critică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ce spune pacienta și mama ei
Lorena Ifrim, pacientă: „Am observat că inima îmi pulsa foarte tare și mi se părea așa curios cum simțeam așa, că bate, că înainte de transplant era un efort să fac chestia asta și mi s-a părut wow. Am întrebat, e normal să bată chiar așa de tare? O să am foarte mare grijă să prețuiesc inima aceasta nouă!”
Lorena a simțit bătăile unei inimi sănătoase pentru prima dată după patru ani de chin, în care a stat mai mult prin spitale, în loc să meargă la școală și să se bucure de adolescență. Obosea extrem de repede și nu mai putea sa iasă din casă. A salvat-o un băiat de 17 ani care în timp ce-și ajuta părinții la câmp a fost strivit de un utilaj agricol.
Manuela Ifrim, mama Lorenei: „Aș vrea să mulțumesc familiei care a avut puterea să facă acest gest. Viața e prețioasă, știu că e greu atunci să iei astfel de decizie. Dar cine are puterea, e un lucru extraordinar. Promitem să avem grijă de inimioară.”
Câte vieți a salvat tânărul ale cărui organe au fost donate
Transplantul a avut loc la Târgu Mureș și a fost primul din acest an.
Conf. Dr. Horațiu Suciu, șef IBCVT Târgu Mureș: „Practic era la capătul resurselor biologice. Sunt foarte mulți tineri și nu numai tineri, aproape 30 pe lista noastră de așteptare care așteaptă un cord, în ritmul acesta șansele sunt foarte mici ca aceștia să primească câte un cord.”
Conf. Muntean Iolanda, medic primar cardiolog pediatru: „Post transplant, evoluția ei fiind una net favorabilă din punct de vedere clinic, biologic și paraclinic.”
Lorena Ifrim, pacientă: „Mi–aș dori foarte mult să călătoresc și să recuperez tot ce nu am putut să fac în toți ăștia patru ani în care au fost. Abia aștept să mă pot întoarce din nou la școală.”
Tânărul de 17 ani intrat în moarte cerebrală în urma accidentului a salvat cinci vieți. Ficatul a ajuns la o fetiță de cinci ani și la o femeie de 47.