Sarbatoare mare: pelerinii s-au adunat pe Dealul Patriarhiei, la racla Sfantului Dumitru
Avem 330.000 de motive sa spunem la multi ani astazi. Acesta este numarul romanilor - Dumitru, Dumitra, Dumitrita sau Mita - care isi serbeaza onomastica.
Crestinii au marcat praznicul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, celebrat cu o zi inaintea Sfantului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor.
De altfel, in Capitala au mai sosit pentru aceste zile sfinte cel mai inalt prelat egiptean si unul dintre cei mai importanti mitropoliti greci.
Jumatate in greaca veche, jumatate in limba romana, liturghia Sfantului Mare Mucenic Dimitrie a tinut neclintiti cinci mii de oameni, timp de trei ore.
Celor 30 de preoti li s-au alaturat dupa pranz si patriarhul Daniel, insotit de patriarhul bisericii surori egiptene. Impreuna binecuvanteaza multimea si trec spre altar.
Pelerinii de rand privesc curiosi la pastorii a 27 de milioane de ortodocsi.
Cinci delegati greci si alti cinci egipteni sunt cazati chiar la poalele Dealului Mitropoliei, la Centrul Sfantul Andrei. De fapt, o casa de oaspeti a Patriarhiei Romane, care ofera conditiile unui hotel de 4 stele.
Ierarhii locuiesc in apartamente de 2 si 3 camere si le sunt asigurate aici micul dejun si masa de seara. Vin sa ia pranzul aici, la Palatul Patriarhiei, alaturi de patriarhul Daniel.
Credinciosii au si ei rezervat, din partea bisericii, un pranz cu sarmale. Dar deocamdata pare mult mai dorit un loc cat mai in fata, la coada.
Cu siguranta, aceasta este privelistea pe care o vor vedea de la balcon si maine dimineata mitropolitul Hrisostom de Patras si patriarhul Teodor al II-lea. Pentru ca atunci va fi varful evenimentului, praznicul Sfantului Dumitru Basarabov.
Destui pelerini si-au pierdut insa rabdarea si duc meciuri tot mai putin crestinesti cu jandarmii. In ajunul sarbatorii, fortele de ordine au fost intarite.
Daca astazi a fost un parteneriat romano-grecesc, maine slujba de dimineata va fi tinuta de romani si de egipteni. Va fi onorat Sfantul Dumitru Basarabov, ocrotitorul cetatii Bucuresti si cel care da si hramul actualei catedrale patriarhale.
Crestinii care vin aici sa isi bucure sufletul trebuie sa ramana, spun autoritatile, extrem de vigilenti. S-au inmultit profitorii si speculantii, sunt tot mai multe calugarite false care cauta momentul propice sa plece cu gentile oamenilor.
Politistii avertizeaza sa nu incurajati cersetoria, mai ales ca multi dintre cei pe care-i vedeti cu mana intinsa au de fapt un handicap fals.