Samsarii au intrat in vizorul inspectorilor ANAF. Ce risca cei care nu declara in acte valoarea reala a masinilor
Cei care cumpara masini second hand si se inteleg cu vanzatorul sa treaca in acte o suma mai mica ar putea face inchisoare pentru evaziune fiscala.
Dupa gratii pot ajunge si samsarii de masini care nu platesc TVA sau impozit pe profit pentru autoturismele vandute. Fenomenul a intrat in vizorul inspectorilor anti-frauda, care au inceput sa verifice, inclusiv firmele care importa masini second hand, pentru re-vanzare.
Samsarii sau cei care aduc masini din strainatate ca sa le vanda in Romania sunt de gasit prin targuri sau pe internet. Unii dintre ei au profit bun din aceasta afacere, pentru ca uita sa plateasca TVA sau impozit pe profit. Si astfel, statul este fraudat in fiecare zi.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Vanzator de masini: "Nu toti bisnitarii eludeaza taxele asa cum ziceti. Singura problema e ca eludez statul la 200 de euro, pe care ii castig, nu platesc impozit 16%. Declar ca am vandut o masina si am castigat 200 de euro astazi? Credeti ca are cineva baza legala sa imi ia banii astia?"
Baza legala exista, pentru ca in Romania Codul Fiscal prevede ca orice activitate de comert trebuie declarata la ANAF si impozitata. Iar atunci cand un singur om aduce intre 200 si 500 de vehicule pe an in tara si le vinde, este o afacere cu potential. Ca sa scape si de cele mai mici cheltuieli, unii samsari apeleaza la tot felul de scheme, ilegale dupa cum sustin inspectorii antifrauda.
De pilda, cand se face tranzactia la notar intre vanzator si cumparator, se declara o suma minima.
Vanzator de masini: "V-ati cumparat casa? Ati trecut suma totala in contractul de vanzare cumparare? Declarati suma minima, intrebati notarul cat e minimul la un apartament cu 3 camere. El va spunea 60 de mii, atat treceati, nu 100 de mii cat practic dati pe apartament, asa e si cu masinile."
Aceste fraude nu afecteaza doar bugetul statului ci si pe dealerii care aduc si vand masini second hand pe calea legala.
Mihai Farcas, dealer auto: "In momentul in care achizitionezi o masina spre revanzare, iti iei in calcul faptul ca ai cheltuieli de transport, de aproximativ 500 de euro, actele romanesti pe care trebuie sa le faci sa i le dai clientului final - aproximativ 100 de euro. De asemenea la momentul vanzarii catre clientul final se aplica tva-ul de 20 % la valoarea neta de achizitie din tara de unde ai cumpoarat-o. Si exista si un buget de garantii pe care orice dealer il aloca, in valoarea cam de 500 de euro."
Inpectorii antifrauda au controlat si 200 de firme care vand masini si in cazul a 80 dintre ele, au sesizat procurorii pentru evaziune fiscala.
Sursa: Pro TV
Etichete: anaf, cod fiscal, masini second hand, vanzatori,
Dată publicare:
19-08-2016 19:38