Ruine in chip de scoli pentru copiii de la sate. Ce lucrari s-au facut la o institutie din Bacau, dupa 10 ani de santier
Scolile in care invata copiii nostri nu sunt neaparat sigure sau curate: o dovedeste recentul incident din Capitala, cand un tavan s-a prabusit din senin pe un hol, dar si situatia institutiilor de invatamant de la tara.
Peste 100 de elevi dintr-o comuna din judetul Botosani invata intr-o scoala veche, darapanata, cu geamuri sparte si tencuiala cazuta. Lucrarile pentru o cladire noua, incepute in urma cu 9 ani, au fost intre timp blocate. Aceeasi situatie este si intr-o localitate din judetul Bacau: santierul unei scoli este abandonat de amar de vreme.
Scoala din comuna Parincea, din Bacau, este in santier. Aici trebuia sa fie amenajat, pentru 200 de elevi, un campus modern inca din 2007, printr-o hotarare de Guvern. Costurile s-ar fi ridicat atunci la 200.000 de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lucrarea a inceput, s-au cheltuit 20.000 de lei, apoi a fost oprita. Firma responsbila cerea din ce in ce mai multi bani. Acum, dupa zece ani, peste 200 de copii invata intr-o cladire darapanata. Actualul primar nu pare sa aiba nici el mare incredere in proiect.
Sorin Rosu, primar Parincea: ''Este un proiect prea mare si nu cred ca ar veni copiii sa stea la internat. Aici este o problema foarte mare din cauza ca salile de clasa sunt supra aglomerate si necesita finalizarea scolii sa ii mutam.''
Am intalnit aceeasi situatie dezastruoasa si in comuna Ungureni, din judetul Botosani. In 2008, s-au alocat 700.000 de lei de la Ministerul Invatamantului si s-a inceput constructia unei scoli noi. Dupa doi ani insa, finantarea a fost oprita. Acum, 120 de elevi invata in continuare intr-o cladire veche de mai bine de 50 de ani, neavizata sanitar, cu toalete in curte si sobe de teracota.
Dupa 9 ani de prelungiri, pentru a renova scoala veche, primaria trebuie sa plateasca acum de doua ori multi bani.
Petru Harabagiu, viceprimar comuna Ungureni: "Am facut un proiect pentru cladirea veche pentru a fi adus la stadiul de autorizare sanitara si ISU. Ca sa reabilitam scoala veche, in jur de 700-800.000 de lei."
Parintii elevilor stau cu teama ca intr-o zi scoala s-ar prabusi peste copii.
Autoritatile locale asteapta ca Ministerul Invatamantului sa le cedeze cladirile din cele doua comune si abia dupa aceea sa aloce fonduri pentru lucrari. Insa nici pana in acest moment nimeni nu a facut vreun demers in acest sens.