Secretele afumatorii lui Nea Marin, faimoasa in tot judetul Mures. Clientii vin numai cu programare si pleaca incantati

Ultimul update: Vineri 18 Decembrie 2015 07:07
Data publicarii: Marti 15 Decembrie 2015 18:36
Categorie: Social

In timp ce zapada ne face sa ii ducem dorul, pe ulitele Romaniei incepe sa miroasa a fum de rumegus, semn ca multi grasuti si-au gasit deja sfarsitul si sunt de acum carnati si slanina, pusi in afumatori.

Deocamdata insa, suntem in post, iar gospodarii doar isi imagineaza cat de gustoase au iesit bucatele din care se vor infrupta saptamana viitoare.

Pasim in taramul gurmanzilor si, urmand-o pe tanti Maria, singura care detine cheia, ajungem in turnul Slaninilor. De fapt suntem in turla bisericii din Cristian, judetul Sibiu. Oamenii din sat si isi aduc aici spre pastrare carnea de porc afumata acasa. Curentii de aer o rasfata zilnic si preparatele se mentin chiar si un an.

Localnic: "Din 3000 de oameni, am ramas numai 2000 si toata lumea isi afuma acasa carnuri si aduce aici la pastrat. Intra o data pe saptamana si taie o bucata care sa le ajunga toata saptamana."

In Alba, carnurile sunt tinute 3-4 zile in apa sarata de izvor. Abia, apoi sunt "uitate" la fum 3 zile. La final sunt mutate in camere racoroase.

Localnic: "Facem trei zile si se rosesc putin ii dau o culoare asa inchisa frumoasa."

Tanti Lucretia a facut 20 de metri de carnati si, de pofta, verifica in fiecare zi daca sunt gata.

Tanti Lucretia: "Facem jar si punem rumegus peste ele sta fumul acolo. Sa fie tare, sa se puna pe el, ca daca nu, nu stau, se strica."

Singura afumatoare din judetul Mures e in aceste zile neincapatoare, iar aici clientii vin aici numai cu programare. Afacerea este a lui Nea Martin, care afuma traditional carne de mai bine de 30 de ani.

Borbely Martin, proprietarul afumatorii: "Lucrez numai cu rumegus de fag fara esenta si altele. Fac foc prin ventilatie. Separat am carnatul, carnatul merge cu fum rece. la altul am afumatorie de carne si slanina. Rumegusul de fag este esenta tare, da gust foarte bun."

Tine intotdeauna cont de gusturile clientilor si lasa carnea la afumat sau o sareaza atat cat trebuie.

Client: "E mult mai gustoasa si mai sanatoasa decat cele din magazine. Ceva slanina si coaste. Asta e tura a doua, carnatii sunt deja acasa."

Pentru carnati afumatul la Nea Martin costa zece lei, iar pentru carne, 15.

Sute de pofticiosi, la Festivalul carnatilor de Plescoi. Alex Dima le-a oferit celor prezenti un gulas de Masterchef
Sute de pofticiosi, la Festivalul carnatilor de Plescoi. Alex Dima le-a oferit celor prezenti un gulas de Masterchef
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Dupa 20 de ani, vis indeplinit
Medeea Marinescu a jucat in filmul "Maria Mirabela"

11:14
VORBESTE LUMEA
Mirela Retegan, antrenorul parintilor
Turneul "Antrenorul Parintilor", in 9 orase din tara

12:00
VORBESTE LUMEA
Distractie de toamna marca Andreea Esca
Andreea Esca, petrecere cu invitati de seama

06:46
PROMO
Odată cu sezonul rece, consumul de carne crește. Oare ne face bine?
Se spune că brânza, oul și carnea cresc colesterolul. Adevărat sau fals? Mihaela Bilic dezvăluie misterul din spatele acestor mituri.

03:16
VORBESTE LUMEA
Mirela Retegan, antrenorul parintilor
Turneul "Antrenorul Parintilor", in 9 orase din tara

12:00
DIVERTISMENT
Echipa Digital și-a adus micul prieten "GoPro pe PRO", la super petrecerea PRO TV
Află ce momente au surprins împreună, cum s-au distrat vedetele și care a fost atmosfera la super petrecerea PRO TV.

04:16
PROMO
Inima nu cere voie! Marea premieră, 14 octombrie, numai la PRO 2!
O nouă telenovelă marca Televisa ajunge în casele dumneavoastră cu o poveste plină de controverse, pasiune și multă dăruire. "Inima nu cere voie", premiera pe 14 octombrie de la ora 19:00, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Cristiana "Mongol", victorie dupa un meci tensionat
Cristiana "Mongol", sustinuta de catre familie la cel mai dificil meci

12:28
LA MARUTA
Anda Adam, o toamna cu inceputuri emotionante
Anda Adam a dezvaluit care este noua ei pasiune

09:32
LA MARUTA
Laura Giurcanu, vloggerul oficial "Vocea Romaniei"
Laura Giurcanu, ofera detalii din culisele show-ului "Vocea Romaniei"

08:57
Functionar public
Explicația unui român care preferă să stea la coadă, în loc să își depună formularele pe internet
Asistaţi social, trimişi la interviuri de angajare de primar. "Ba sunt bolnavi, ba au copii mici"
„Let`s Do It, Romania!”: Peste 338 000 de voluntari au participat la Ziua de Curățenie Națională de pe 15 septembrie
7 mese rapide, fără gătire, pentru zilele caniculare de vară
Primele 4 meserii care vor dispărea în 25 de ani. Oamenii vor avea colegi roboți
Cum putem evita risipa de alimente
festival sinaia
Personaje de poveste la Festivalul Sinaia Forever. Mii de oameni au admirat spectacolul
COZONAC BUCOVINEAN! Reţeta delicioasă a Elenei Lasconi
Pariu câștigat de cei care au mizat pe culturile de trandafiri. Suma cu care vând un kg de petale
Condimentul afectat de vremea capricioasă. Kilogramul se vinde cu 70 lei
Primarul sectorului 3, asaltat de nemulțumirile locuitorilor: ”O să ne mănânce șobolanii!”
”Cât de ghinionist să fii, să dai o spargere şi să nimereşti fix boxa unui jandarm?”