Secretele afumatorii lui Nea Marin, faimoasa in tot judetul Mures. Clientii vin numai cu programare si pleaca incantati
In timp ce zapada ne face sa ii ducem dorul, pe ulitele Romaniei incepe sa miroasa a fum de rumegus, semn ca multi grasuti si-au gasit deja sfarsitul si sunt de acum carnati si slanina, pusi in afumatori.
Deocamdata insa, suntem in post, iar gospodarii doar isi imagineaza cat de gustoase au iesit bucatele din care se vor infrupta saptamana viitoare.
Pasim in taramul gurmanzilor si, urmand-o pe tanti Maria, singura care detine cheia, ajungem in turnul Slaninilor. De fapt suntem in turla bisericii din Cristian, judetul Sibiu. Oamenii din sat si isi aduc aici spre pastrare carnea de porc afumata acasa. Curentii de aer o rasfata zilnic si preparatele se mentin chiar si un an.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Localnic: "Din 3000 de oameni, am ramas numai 2000 si toata lumea isi afuma acasa carnuri si aduce aici la pastrat. Intra o data pe saptamana si taie o bucata care sa le ajunga toata saptamana."
In Alba, carnurile sunt tinute 3-4 zile in apa sarata de izvor. Abia, apoi sunt "uitate" la fum 3 zile. La final sunt mutate in camere racoroase.
Localnic: "Facem trei zile si se rosesc putin ii dau o culoare asa inchisa frumoasa."
Tanti Lucretia a facut 20 de metri de carnati si, de pofta, verifica in fiecare zi daca sunt gata.
Tanti Lucretia: "Facem jar si punem rumegus peste ele sta fumul acolo. Sa fie tare, sa se puna pe el, ca daca nu, nu stau, se strica."
Singura afumatoare din judetul Mures e in aceste zile neincapatoare, iar aici clientii vin aici numai cu programare. Afacerea este a lui Nea Martin, care afuma traditional carne de mai bine de 30 de ani.
Borbely Martin, proprietarul afumatorii: "Lucrez numai cu rumegus de fag fara esenta si altele. Fac foc prin ventilatie. Separat am carnatul, carnatul merge cu fum rece. la altul am afumatorie de carne si slanina. Rumegusul de fag este esenta tare, da gust foarte bun."
Tine intotdeauna cont de gusturile clientilor si lasa carnea la afumat sau o sareaza atat cat trebuie.
Client: "E mult mai gustoasa si mai sanatoasa decat cele din magazine. Ceva slanina si coaste. Asta e tura a doua, carnatii sunt deja acasa."
Pentru carnati afumatul la Nea Martin costa zece lei, iar pentru carne, 15.