Afacerea "Steakhouse" in Romania. Cati bani poate castiga un taran care renunta la ideea ca o vaca se creste pentru lapte

×
Codul embed a fost copiat

Romanii pun pe gratar fripturi facute din vaci de lapte si se mira ca nici nu pot fi mestecate. Iata ce spun specialistii in zootehnie, hotarati sa-i invete pe taranii nostri sa-si incruciseze animalele cu tauri din rase de carne.

Si asta pentru ca sunt tot mai numeroase localurile de tip ''steak house'' care inca isi trateaza clientii cu gratare de vita din Statele Unite, Olanda, Polonia, Uruguay sau Belgia.

Sunt carnuri maturate, aduse din afara, care ajung sa coste intre 150 si 300 de lei kilogramul. De ce?

"Are insertii de grasime. Grasimea intra pur si simplu in carne si se definitiveaza gustul", explica bucatarul.

Si, ca sa te bucuri de toata savoarea, se gateste doar 5 minute pe fiecare parte.

Citește și
Iepure
"Uriasul de Transilvania", iepurele care este tot mai cautat de romani. Un exemplar poate ajunge sa depaseasca 8 kilograme
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cand ceri 50 de lei pe un hamburger de vita Angus si 200 de lei pe un platou Charolais nu iti permiti sa faci compromisuri. Deocamdata, restaurantele importa materia prima din Statele Unite, Belgia si Franta. Dar aceeasi calitate se poate obtine si in fermele noastre, daca si crescatorii ar fi dispusi sa isi largeasca perspectivele. Adica sa nu mai duca la abator exemplarele de lapte si sa investeasca in cresterea celor de carne.

Dupa carnea de vita Waygu, crescuta pe insula japoneza Kobe, rasa Angus e cea mai apreciata din lume. Abia in ultimii ani a fost introdusa la Cluj, Sibiu si Carei.

"E asa de bine adaptata conditiilor din Romania ca zici ca a crescut aici de cand lumea. Seamana la comportament cu oaia turcana. Are 1000-1100 de kilograme",  spune Gheorghe Budrala, crescator.

Din care peste 600 de kilograme de carne macra. Unde mai pui ca animalul creste accelerat,  aproape un kilogram si jumatate in fiecare zi. Si asta au vazut cu ochii lor satenii din satul Rasca de langa Cluj. Unii au pornit deja microferme de Angus.

A venit timpul sa trecem peste ideea ca vaca se creste in batatura doar pentru lapte, se sacrifica la batranete, iar carnea e frageda ca talpa de bocanc. Expozantii au adus de peste hotare rase care pot fi usor aclimatizate si incrucisate cu cele autohtone. 

Un tauras costa cam 500 de euro, iar investitia de start este de 5000 de euro. Bani pe care un fermier i-ar recupera in 2 ani, daca ar deveni furnizor direct pentru un steak house.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
40% din mezelurile vandute in Romania sunt facute
40% din mezelurile vandute in Romania sunt facute "la negru". Cum recunosti un salam Victoria adevarat, din pulpa de porc

La salam, carnati si parizer, cel mai bun condiment este carnea. Asa suna o vorba spusa acum cu amaraciune de mezelarii romani.

"Uriasul de Transilvania", iepurele care este tot mai cautat de romani. Un exemplar poate ajunge sa depaseasca 8 kilograme

Uriasul de Transilvania este un iepure alb de 8 kilograme care le face concurenta fratilor sai din rasele Uriasul Olandez sau Fluturele German.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.