Afacerea "Steakhouse" in Romania. Cati bani poate castiga un taran care renunta la ideea ca o vaca se creste pentru lapte
Romanii pun pe gratar fripturi facute din vaci de lapte si se mira ca nici nu pot fi mestecate. Iata ce spun specialistii in zootehnie, hotarati sa-i invete pe taranii nostri sa-si incruciseze animalele cu tauri din rase de carne.
Si asta pentru ca sunt tot mai numeroase localurile de tip ''steak house'' care inca isi trateaza clientii cu gratare de vita din Statele Unite, Olanda, Polonia, Uruguay sau Belgia.
Sunt carnuri maturate, aduse din afara, care ajung sa coste intre 150 si 300 de lei kilogramul. De ce?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Are insertii de grasime. Grasimea intra pur si simplu in carne si se definitiveaza gustul", explica bucatarul.
Si, ca sa te bucuri de toata savoarea, se gateste doar 5 minute pe fiecare parte.
Cand ceri 50 de lei pe un hamburger de vita Angus si 200 de lei pe un platou Charolais nu iti permiti sa faci compromisuri. Deocamdata, restaurantele importa materia prima din Statele Unite, Belgia si Franta. Dar aceeasi calitate se poate obtine si in fermele noastre, daca si crescatorii ar fi dispusi sa isi largeasca perspectivele. Adica sa nu mai duca la abator exemplarele de lapte si sa investeasca in cresterea celor de carne.
Dupa carnea de vita Waygu, crescuta pe insula japoneza Kobe, rasa Angus e cea mai apreciata din lume. Abia in ultimii ani a fost introdusa la Cluj, Sibiu si Carei.
"E asa de bine adaptata conditiilor din Romania ca zici ca a crescut aici de cand lumea. Seamana la comportament cu oaia turcana. Are 1000-1100 de kilograme", spune Gheorghe Budrala, crescator.
Din care peste 600 de kilograme de carne macra. Unde mai pui ca animalul creste accelerat, aproape un kilogram si jumatate in fiecare zi. Si asta au vazut cu ochii lor satenii din satul Rasca de langa Cluj. Unii au pornit deja microferme de Angus.
A venit timpul sa trecem peste ideea ca vaca se creste in batatura doar pentru lapte, se sacrifica la batranete, iar carnea e frageda ca talpa de bocanc. Expozantii au adus de peste hotare rase care pot fi usor aclimatizate si incrucisate cu cele autohtone.
Un tauras costa cam 500 de euro, iar investitia de start este de 5000 de euro. Bani pe care un fermier i-ar recupera in 2 ani, daca ar deveni furnizor direct pentru un steak house.