Romanii recultiva o planta la care, in trecut, eram principalii exportatori europeni. Profitul, de 4 ori mai mare ca la grau
Romanii au inceput sa cultive din nou o planta la care, in trecut, eram principalii exportatori din Europa.
Vorbim despre canepa - din care se pot valorifica semintele, frunzele, dar si tulpina.
In Romania, s-au deschis mai multe fabrici de prelucrare, dovada ca exista cerere. Canepa, aduce un profit mai bun decat graul sau rapita, asa ca agricultorii si-au marit suprafetele cultivate.
Daca in 2012, in Timis, mai existau doar cinci hectare cultivate cu canepa, acum sunt peste 230. Asta pentru ca in ultima vreme in Romania s-au deschis mai multe fabrici de prelucrare. Un agricultor din Jimbolia si-a triplat suprafata de canepa cultivata fata de anul trecut, pentru ca, in comparatie cu alte culturi, profitul este mai bun.
Tiberiu Kasai, agricultor: "In contextul pretului foarte slab al graului, ea a devenit si este interesanta. Profitul pentru un hectar de canepa anul trecut a fost la 840 de euro pe hectar, in timp ce graul abia s-a ridicat la 200 de euro."
Cercetatorii de la Statiunea din Lovrin, cei care furnizeaza seminte romanesti de canepa sunt asaltati de clienti.
Marinel Horablaga Statiunea de Cercetare Lovrin: "Am constatat ca am avut o cerere foarte mare de seminte, noi neputand sa le satisfacem dorintele. De exemplu in februarie mi-a cerut cineva 20 de kilograme de canepa, de samanta. N-am putut sa le ofer."
Un kilogram de seminte canepa variaza intre 30 si 60 de lei, in comparatie cu graul, care este sub un leu. Canepa este singura planta de cultura din care se pot valorifica semintele, tulpinile, dar si frunzele.
Specialist: "- Ceea ce vedeti e un soi ameliorat pentru fibra. Foloseste pentru industria de automobile, peste tot si in general acolo unde se fac produse biodegradabile."
La Salonta, in judetul Bihor, exista una dintre cele mai performate fabrici de produse din seminte de canepa. Aici se produc ulei de canepa, seminte decorticate, pudra proteica si batoane de seminte, capsule de ulei, dar si o lotiune de corp. Canepa este cultivata si in Oradea.
Lourand Kertmegi, Director Tehnic al unei fabrici: "- Cultura de canepa este o cultura care prezinta un interes sporit pe an ce trece. Doar in anul 2017 stim noi de mai bine de 2000 de hectare insamintate cu canepa."
In Timisoara, agricultorii au decis sa cultive canepa.
Antreprenor:"Asta este puzderia de canepa care vine amestecata cu un liant pe baza de var si apa."
Resturile din tulpina de canepa sunt folosite in constructii, iar specialistii in domeniu spun ca exista numeroase avantaje.
Sebastian Linta, antreprenor: "- Sindromul casei nesanatoase e si astmul si alergiile si problemele de genul asta, pe care le putem evita cu canepa. Pentru ca e un zid care respira, permite aerului sa fie proaspat tot timpul, fara sa deschizi usa sau geamul. Are o performanta energetica extraordinara. "
In urma cu trei ani, in zona Sebes s-a deschis o fabrica de procesare a fibrelor de canepa, astfel ca fermierii care cultiva aceasta planta o pot valorifica mai bine.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, grau, antreprenori, constructii, alimentatie, cultura, cânepă, planta,
Dată publicare:
21-05-2017 17:47