Românii, printre cei mai toleranţi vecini din Europa. Problemele cu care se confruntă la bloc
Deşi pare greu de crezut, românii sunt printre cei mai toleranţi vecini din Europa.
Potrivit unui studiu Eurostat, patru din cinci concetăţeni acceptă cu multă înţelegere zgomotele care vin de la celelalte apartamente şi chiar gălăgia din stradă, de care nu-i pot feri nici măcar geamurile tip termopan. Şi totuşi, veţi vedea că poveştile din faţa blocului şi afişele din scări arată o situaţie mult mai nuanţată.
Cei mai exigenţi cu vecinii sunt locuitorii din Malta şi Germania. O treime se arată intoleranţi, deşi în cele două ţări au loc cele mai multe petreceri şi festivaluri. Fără a vâna paiul din ochiul vecinului, românii au probleme mai pitoreşti cu "un animal, o bestie care bagă scobitori în încuietorile de la scrisori". Sau cu o doamnă care se tunde în balcon şi aruncă şuviţe rebele pe unde apucă. Şi totuşi o persoană din 5 are nemulţumiri clasice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Petreceri, scandal... sunt unii care fac şi gălăgie aşa, prin casă.
Mută mobila.”
Încercăm noi. Pe primul loc: muzica.
”Tinerii, tinerii... nici nu am de-a face cu ei!”
”S-au plâns vecinii şi cu un etaj mai sus, şi mai jos... vin la mama: "copilul dvs. dă muzica foarte tare!"
În numele bunei vecinătăţi, unii îşi pun căşti.
”Nu trebuie să audă şi alţii o parte din plăcerile tale. Trebuie să fie mai personale, aşa.”
Aşa ajungem la locul al doilea- zgomotele de cuplu.
”La vârsta mea, chiar dacă joacă trontoriul, n-am treabă cu ei.”
Daca trăieşti la bloc, nu eşti niciodată singur. Pentru că în majoritatea cartierelor pereţii sunt subţiri, iar instalaţiile şi aerisirile comunică pe verticală, ajung inevitabil ecouri din traiul familiei de alături. Ţine de civilizaţie să ignori fenomenul sau să confirmi zilnic proverbul "pereţii au urechi".
”N-am băgat de seamă. Că odată am făcut eu scandal, odată au făcut alţii.”
Pe locul al treilea, privind neplăcerile, e liftul. Cineva roagă - "vă rog frumos să mă închideţi cu mâna". Altă situaţie, altă strategie: "animalele care locuiesc la etajul 10 să dea o copită la uşa de la lift să o închidă". De pildă, într-un bloc răuplatnicii la întreţinere sunt invitaţi să facă dansul ploii, pentru că tocmai s-a tăiat apă.
E un microsistem în care întotdeauna cineva încearcă să impună un set de reguli oficiale... "bârfa, zvonurile şi scrisorile anonime nu vor fi luate în consideraţie", scrie preşedinta comitetului executiv. Dar tot domnia sa încearcă o mobilizare pozitivă - "faceţi numai fapte corecte! Interesele dvs. corespund cu ale asociaţiei."
Tot în topul supărărilor este şi chestiunea gunoiului: "când mai arunci gunoiul pe geam, sari şi tu! Faci parte din aceeaşi categorie."